Víkend: Jídlo

Vzpomeň si na koronáč a plať

Restaurační karanténa je konečně za námi, byť některé restaurace už nikdy neotevřou. A jiné otevřou jinde a jinak. Stejně jako koronavirus lidi...
22. 5. 2020 ▪ 2 min. čtení

Bůček s melounem? Pecka!

Vypečený bok z mladého selete ještě ladí s jarem, ale šťavnatý vodní meloun již vítá léto. Překvapivá kombinace surovin ve svěžím sezonním...
22. 5. 2020 ▪ 3 min. čtení

Bříško za syrova

Hovězí tatarák je klasika. Většinou jej děláme ze svíčkové, ale skvělý je také z bříška. Respektive ze spodní části pupku zvané flank. Je...
7. 5. 2020 ▪ 3 min. čtení

(Jedno)hubky: Přijde konec gastrofašismu?

Hradčanská restaurace Kuchyň, spadající do úspěšného impéria Ambiente, se stala jednou z prvních a taky nejznámějších obětí koronaviru −...
7. 5. 2020 ▪ 2 min. čtení

(Jedno)hubky: Tučné časy za "koronáče"

Koronavirová karanténa sice zavřela restaurace i vinotéky, "nezavřela" ale náš domácí apetýt. Zaprvé se rychle ukázalo, že home office...
24. 4. 2020 ▪ 2 min. čtení

Těstovinová ouška v barvách jara

Jsou rychle hotové, populární a skvělé, ne každý si však troufá na domácí přípravu. Těstoviny, to je čirá radost. Zvlášť ty čerstvé. Přitom není...
24. 4. 2020 ▪ 3 min. čtení

Jak se dobře najíst z televize

Když restaurace v březnu uzavřel koronavirus, vyřešily to některé aspoň "krizovým" okénkem s jídlem. I tak pandemie všechny gastronomické...
9. 4. 2020 ▪ 2 min. čtení

Velikonoční pečínka

Slavnostní oběd by měl stát za to, ať už si dopřejete kuře, králíka nebo třeba kůzle. Jehněčí kotleta je ovšem královnou jarních mas. Šťavnatá,...
9. 4. 2020 ▪ 4 min. čtení

Kynutá pilulka dobré nálady

S vanilkovým krémem, se šodó, nebo "opilé"? Poctivé dukátové buchtičky vám určitě zvednou náladu. Milují je dospělí i děti, jejich výroba má...
27. 3. 2020 ▪ 3 min. čtení

MeatEater je fakt maso!

Věděl jsem, že to Daniele Govoni myslí vážně, když mi před časem řekl, že chce v Praze otevřít nejlepší "steakárnu". Zaprvé o masu něco ví, je...
13. 3. 2020 ▪ 3 min. čtení

Cesta do El Camina stojí za to

Konec loňského roku patřil na pražských Vinohradech španělské gastronomii. Na náměstí Jiřího z Poděbrad otevřel malý tapas bar Gilda, zatímco...
28. 2. 2020 ▪ 3 min. čtení

Velký kouř nad Holešovicemi

Měl bych začít litovat, že jsem se nedávno odstěhoval z pražských Holešovic. Když jsme se sem před osmi roky přistěhovali, vládly tady díky...
16. 2. 2020 ▪ 4 min. čtení

(Jedno)hubky: Soumrak TV kuchařů

Zdá se, že po "velkém" světě gastronomie se éra TV šéfkuchařů nachýlila také v Česku. Snad jen na Barrandově dál "drží" Jiří Babica s Jaroslavem...
14. 2. 2020 ▪ 2 min. čtení

(Jedno)hubky: U stolu s Finem i Britem

Po delší době jsem zase vkročil do několika kamenných knihkupectví a nestačil se divit. Snad každý, kdo kdy prošel médii, dnes "píše" kuchařky....
24. 1. 2020 ▪ 1 min. čtení

Samoobsluha: V uhlíkových stopách

Nevěřte všem předpovědím, co nového nás v gastronomii určitě čeká v novém roce. V tom minulém nás měly zachvátit robotizované restaurace a bary,...
10. 1. 2020 ▪ 2 min. čtení