Když restaurace v březnu uzavřel koronavirus, vyřešily to některé aspoň "krizovým" okénkem s jídlem. I tak pandemie všechny gastronomické podniky "osvobodila" od jejich tradiční společenské funkce: do "přivřené" restaurace nemůžete například vzít manželku na romantickou večeři, aby vám sdělila, že se s vámi chce rozvést. Taky není možné se tam jít schovat na detoxikační osamělé jídlo a lahev vína. Nebo radši dvě.

Ještěže je tu televize. Ne, nemyslím Jiřího Babicu nebo někoho takového. Mluvím o americkém Netflixu, který ukázal, jak lze vaření umělecky přenést na obrazovku tak, abyste z ní doslova jedli. A právě do éry koronaviru se naštěstí trefily nové porce výborných seriálů Šéfkuchaři v akci a Ošklivé lahůdky. Prvně jmenovanému jsem hned nemohl přijít na chuť, nakonec jsem ho ale začal hltat tak, že nemůžu přestat. Režisér, scenárista, herec a velký milovník jídla Jon Favreau, který tyto role plní i zde, v něm s šéfkuchařem Royem Choiem cestuje nejen za jinými šéfkuchaři a restauratéry, ale také za herci či režiséry, kteří prostě rádi a hlavně dobře ("umění" většiny českých by neprošlo) vaří. A přímo u nich v kuchyni s nimi jejich vaření "dekonstruují".

Pro dobu "domácího vězení" není lepší žánr, a kdyby i v USA holdovali veřejnoprávní televizi, měl by právě Favreau a spol. dostat většinu dne. Nemálo lidí teď sedí doma i úplně bez práce, což obvykle příliš nepřeje zdraví ducha ani partnerským vztahům. A co je lepší medicínou na obojí než si společně uvařit skvělé jídlo? Podle Favreaua můžete vařit rychlovky jako třeba špagety aglio e olio, jak je má ráda herečka Scarlett Johanssonová, nebo taky pečené vepřové mojo. V něm je nejen zázvor, tymián, koriandr a česnek − ale s přípravou trvá osmnáct hodin. Tomu říkám šichta!

Jestli se vám ovšem stýská po steaku, mrkněte na steakový díl Ošklivých lahůdek, jimiž provází známý šéfkuchař a restauratér s korejskými kořeny David Chang. Ten tady ochutnává takové kusy, že zapomenete i na roušku! Jen nesouhlasím s tvrzením jisté feministky, která zde říká, že my muži steaky jíme hlavně proto, abychom demonstrovali mužnost. Já je jím prostě proto, že je mám fakt rád.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist