„Plodnice hub, které Češi s takovou oblibou sbírají, slouží k rozmnožování a lze je přirovnat k jablkům. To nejzajímavější je ale ukryto pod zemí a často okem neviditelné. Celý strom i kořeny představuje u hub podhoubí neboli mycelium, které je skryto v půdě,“ říká mikrobiolog Petr Kohout z Univerzity Karlovy a Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR, který spolu s kolegy zkoumá význam hub v ekosystémech. Mycelium tvoří asi 95 procent celkové biomasy hub, a aby vyrostla jedna plodnice, ze které si můžeme udělat smaženici, živiny musí nasbírat spletitá síť jemných vláken, která by po natažení měřila zhruba dva tisíce kilometrů. Podle loňské studie českých vědců z Mikrobiologického ústavu se celkový počet druhů hub na světě odhaduje na 6,3 milionu, plodnice jedlé, včetně těch jedovatých, přitom tvoří asi jen čtyři procenta z nich.
Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.