„Plodnice hub, které Češi s takovou oblibou sbírají, slouží k rozmnožování a lze je přirovnat k jablkům. ‎To nejzajímavější je ale ukryto pod zemí a často okem neviditelné. Celý strom i kořeny představuje u hub podhoubí neboli mycelium, které je skryto v půdě,“ říká mikrobiolog Petr Kohout z Univerzity Karlovy a Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR, který spolu s kolegy zkoumá význam hub v ekosystémech. Mycelium tvoří asi 95 procent celkové biomasy hub, a aby vyrostla jedna plodnice, ze které si můžeme udělat smaženici, živiny musí nasbírat spletitá síť jemných vláken, která by po natažení měřila zhruba dva tisíce kilometrů. Podle loňské studie českých vědců z Mikrobiologického ústavu se celkový počet druhů hub na světě odhaduje na 6,3 milionu, plodnice jedlé, včetně těch jedovatých, přitom tvoří asi jen čtyři procenta z nich.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se