Zhruba čtyřicet tisíc tun šneků projde každý rok francouzskými kuchyněmi. Slušná porce jich připadá na Nový rok. Tak jako Češi vaří v tomto čase čočku, ve francouzských bistrech a restauracích se chodí na plže.

Na talíři, v ulitách pečlivě uzavřených pikantním bylinkovým máslem, jak káže klasický francouzský "šnečí" recept, končí miliony a miliony docela obyčejných hlemýžďů zahradních, kteří se do Francie dovážejí především z chovů ve východní Evropě.

Francouzská vášeň pro šneky rozděluje zbytek světa na dvě jasně oddělené poloviny. Tu první představa hlemýždě na talíři odpuzuje, ta druhá je jí nadšena. V každém případě tvoří hlemýžď pro zbytek světa součást toho, čemu se říká národní identita.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se