Francouzi slaví Vánoce převážně 25. prosince, velká vánoční hostina se tudíž koná v poledne na Hod boží. Nejklasičtějším menu je krůta s nádivkou a jako zákusek sladká roláda, která připomíná vánoční polínko „La buche de Noël“. V každém kraji jsou ale jiné zvyky a jiné speciality.

V době Vánoc přichází na stůl ta nejlepší francouzská drůbež, ale objevují se i ryby nebo zvěřina. Region Bresse, který leží na sever od Lyonu, se jako jediný se může pyšnit drůbeží s chráněným zeměpisným označením (tzv. AOC) pro chov kuřat. Toto kuře neboli „Poulet de Bresse“ je často součástí slavnostní tabule.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se