Stromy s tmavými, modrofialovými švestkami dopravili do Francie křižáci, kteří se vraceli domů ze Svaté země. Stromy vešly ve známost jako pruniers d’Ente (roubované stromy) a jméno, které ukořistěnému ovoci dali, se udrželo po celá staletí.

Na rozdíl od Anglosasů, kteří toto ovoce už od dob křižáckých výprav považovali spíš za trochu lepší projímadlo než za lahůdku; pro Francouze je to jeden ze šperků v koruně jejich kuchařského umění. Sušené, protože tak se daly dobře konzervovat.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se