Kdo zavítal na indický subkontinent – obzvláště do Tibetu, Indie, Nepálu a Bhútánu, kde jsou kočovní pastevci v horských regionech po tisíciletí závislí na hrubosrstých jacích, určitě se setkal se sýrem čurpe.

Vyrábí jej převážně chovatelé jaků z jejich nasládlého, tučného mléka, ale dá se udělat i z mléka buvolího nebo kravského. Čurpe je neuvěřitelně tvrdý, sušený sýr. Většinu tvrdých sýrů lze nakrájet nožem, kdežto čurpe je třeba doslova lámat kladivem.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se