Stačí lehce promnout listy kašti bělavé (Sassafras albidum) a prostorem se začne linout citrónová a zemitá vůně, která potěší srdce každého šéfkuchaře. Pochází především z esenciálního oleje, který obsahuje safrol. Tato látka je ve větším množství karcinogenní a vyskytuje se v různých nápojích, od „root beeru“ (nealkoholický nápoj s bylinným výtažkem) až po léčivý tonik.

Na vaření se většinou používá průmyslově zpracovaný prášek z rozdrcených listů. Nejlepší je ovšem od malopěstitelů, kteří rozemnou pečlivě usušené listy na jemné chmýří, jehož si tolik cení cajunští a kreolští šéfkuchaři, a přidávají jej na závěr vaření do polévek a dušených jídel.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se