Antropolog Adam van Casteren z britské Manchesterské univerzity jednou při obědě pozoroval svého kolegu, který žvýkal (a žvýkal a žvýkal) salát. A zaujalo ho, o kolik více energie se investuje do konzumace salátu ve srovnání s vařeným jídlem. Jako správný vědec se to rozhodl se svými kolegy prozkoumat. Do laboratoře si pozvali jednadvacet dobrovolníků, kteří po dobu patnácti minut žvýkali měkčí či tužší žvýkačku bez chuti a kalorií. „Tímto způsobem jsme minimalizovali vliv trávicího systému, který se aktivuje při žvýkání jídla. Chtěli jsme měřit energetickou náročnost samotného žvýkání,“ vysvětloval Adam van Casteren pro New Scientist.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se