Antropolog Adam van Casteren z britské Manchesterské univerzity jednou při obědě pozoroval svého kolegu, který žvýkal (a žvýkal a žvýkal) salát. A zaujalo ho, o kolik více energie se investuje do konzumace salátu ve srovnání s vařeným jídlem. Jako správný vědec se to rozhodl se svými kolegy prozkoumat. Do laboratoře si pozvali jednadvacet dobrovolníků, kteří po dobu patnácti minut žvýkali měkčí či tužší žvýkačku bez chuti a kalorií. „Tímto způsobem jsme minimalizovali vliv trávicího systému, který se aktivuje při žvýkání jídla. Chtěli jsme měřit energetickou náročnost samotného žvýkání,“ vysvětloval Adam van Casteren pro New Scientist.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.