Stačí jen malá sprška a krajinou zavane typická zemitá vůně. Někdy toto aroma ucítíme dokonce ještě dříve, než na zem spadnou první kapky. Vědci si s původem dešťové vůně lámali hlavu už na konci 19. století. Teprve v roce 1965 americký mikrobiolog Hubert Lechevalier zjistil, že její hlavní komponentu tvoří látka geosmin produkovaná půdními bakteriemi ze skupiny streptomyces. Vláha povzbudí mikroby k životu a to se projeví zvýšenou produkcí geosminu. Vzduch zvlhlý blížícím se deštěm vytlačuje látku z půdních pórů a jeho vůně pak může srážky předběhnout.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se