Tlačenka z králičích stehen s chardonnay pěnou a nakládanou cibulkou 125 korun
Králičí játra smažená na másle s lehkým celerovým salátkem s jablky Granny Smith 190 korun
Hovězí tatarák „Oliva“ namíchaný ve dvou verzích a servírovaný s topinkami 200 korun
Tip:
Milovníky sladkého potěší smetanová zmrzlina s třešňovým pivem či pěna z bílé čokolády obalená v pistáciích a podávaná s čerstvými jahodami.
Podnikatelský záměr Olivova pivovaru je celkem jasně čitelný. Celý objekt totiž stojí jen pár desítek metrů od mezinárodního výzkumného laserového centra, v jehož budově pracuje několik set vědců, kteří jistě uvítají kvalitní gastronomický provoz v docházkové vzdálenosti.
Navíc přestavba zanedbaného objektu se povedla na výtečnou a je skvělou ukázkou propojení moderní a industriální architektury.
Laser beer
Jedním z pilířů nabídky je velmi dobře připravené pivo, ať už krásně pitelná dolnobřežanská desítka či ležák s vtipným názvem "Laser beer". Na čepu jsou ovšem také nejrůznější pivní speciály, například pšeničné pivo Gari, severoanglický Ale s názvem York či stout Theodor, který dostal jméno podle majitelova pradědečka.
A na konec září se bude vařit polotmavé, spodně kvašené pivo mnichovského typu, které dostane jméno českého patrona sv. Václava a bude součástí slavnostního svatováclavského menu, do něhož bude zařazena třeba bažantí polévka či nadívaná holoubata.
Šunka z líček
Menu v Olivově pivovaru je velmi jednoduché a klade důraz na sezonní suroviny, přičemž se snaží prezentovat moderní podobu české kuchyně. Potěší zajímavé chuťovky k pivu, ať už to jsou bramborové lokše plněné kysaným zelím a uzeným masem, škvarky zalité sádlem či velmi oblíbená vepřová žebírka pečená na medu s dolnobřežanskou desítkou a servírovaná s nakládanými cibulkami a smetanovým křenem.
Z předkrmů můžeme doporučit neobvyklou, nicméně velmi delikátní šunku z vepřových líček, servírovanou s jablečným kompotem a křenovou pěnou. Velkou konkurencí jí ovšem je vizuálně krásně prezentovaná tlačenka z králičích stehen, chuťově doladěná pěnou z chardonnay.
Duel tataráků
Z hlavních jídel máme také dva favority. Tím prvním jsou králičí játra velmi jemné, ale výrazné chuti, ke kterým šéfkuchař podává lehký salát z celeru a zelených jablek. Naprosto bez konkurence je ovšem hovězí tatarák Oliva připravený z prémiového hovězího masa Qualivo. Šéfkuchař ho totiž prezentuje ve dvou verzích – první dochucuje vedle tradičních přísad ještě sušenými rajčaty a bazalkou, zatímco do druhé přidává kyselé okurky, kapary a papričku jalapeño.
Obě podoby jsou mimořádně jemné a šťavnaté, přičemž přísady nepřebijí, ale jen zvýrazní chuť masa, takže bez debat nadchnou všechny milovníky této tradiční pochoutky. Příznivci steaků mohou ochutnat steak ze svíčkové s koňakovou omáčkou, v nabídce je také filet z candáta s paprikovou marmeládou a bylinkovou omáčkou. Vedle klasického menu slouží hostům speciální denní a víkendová nabídka, kam jsou zařazené další sezonní pokrmy.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.