Americká Iowa patří mezi klíčové státy, jejichž přízeň může v zemi rozhodnout o výsledku prezidentských voleb. Není proto divu, že se tam před časem nechala během státního veletrhu vyfotit celá řada politiků - a valná většina z nich přitom v ruce třímala některou z místních pochoutek. Ty mohou být slané, sladké, masové anebo i vegetariánské, ale jedno mají společné: všechny se servírují na špejli. Co je tohle za americkou obsesi? ptá se zpravodajský server BBC News.
Americké prezidentské volby se budou konat v roce 2016 a předvolební kampaň nabírá na tempu. Iowa je přitom nejen jedním z amerických států, kde se rozhoduje o výsledku voleb, ale také jedním z největších producentů vepřového. Proč tedy nějakou tou klobáskou či kotletkou neukázat, že i politik je jedním z "obyčejných lidí"? Co je na tom ale poněkud překvapivé, je fakt, že většina toho, na čem si politici pochutnávali, se servíruje na špejli.
Letmý pohled na stánky s občerstvením, kterých bylo na Iowském státním veletrhu více než sedm desítek, naznačuje, že některá jídla jsou pro servírování na klacíku jako stvořená. Jsou tu klobásy na špejli. Kuře na špejli. A kukuřičný klas na špejli. Sýr na špejli, ovoce na špejli a pochopitelně také pěnové bonbóny marshmallow.
Jiné možnosti jsou ale poněkud překvapivější. Můžete si koupit natvrdo vařená vejce s medem na špejli. Smažené zákusky brownies, jablečný koláč i čokoládou polité sušenky na špejli. A taky smažené burákové máslo na špejli a želé na špejli a na plátky nakrájenou smaženou bramboru na špejli. A pro ty, kteří mají starost o svou hladinu cholesterolu, je tu i salát - jak jinak než na špejli.
Podle historičky v oboru gastronomie Megan Eliasové jde o velmi typicky americký způsob konzumace jídla na státních a místních veletrzích či festivalech. "Jde o kulturu, která tady je už od 40. let 19. století," řekla.
"S jídlem na špejli se dá snadno chodit sem a tam a také se dobře hodí na další věc, kterou tak rádi děláme, a to je soutěžení v jídle. Ostatně veletrhy a festivaly vznikly proto, aby předváděly hojnost a úspěchy - nejúžasnější koláče, nejlepší dorty, největší krávu - a taky nejšílenější smažené jídlo na špejli," řekla Eliasová.
Nejklasičtějším americkým jídlem na špejli je "corn dog", říká profesor historie jídla a pití Rod Phillips z Carletonské univerzity. "Jde vlastně o náplň do klobás, která se obalí kolem špejle, namočí v těstíčku a usmaží v oleji. V roce 1927 byl podán patent na tento druh přípravy pokrmů a o dva roky později byl schválen," dodává Phillips.
Patent uvádí jako metodologii přípravy "kombinaci namočení, vaření a úchopového prostředku" a dodává, že je využitelná na takové potraviny, jako jsou klobásy, vařená šunka, vařená vejce, sýr, půlené broskve, ananasy, banány a podobně.
Podle historika kulinářství Andrewa Smithe tento druh jídla zaznamenal značný rozmach během posledních 20 let. Jednou z amerických specialit se podle něj staly smažené "twinkie", což je dozlatova upečený piškot s krémovou náplní. "Ale objevily se i takové věci jako smažené tyčinky Snickers či Milky Way, smažená pizza či mražené koktejly - to vše samozřejmě na špejli.
"Různé státy připravují různé pokrmy," říká Smith. "Jedna z nejpodivnějších věcí, jaké jsem kdy měl, byla játrová kaše na špejli v Severní Karolíně." Smith je přesvědčen, že na špejli se dá připravit prakticky cokoliv, pokud má člověk to správné vybavení - například na zmražení jídla, které by se jinak při smažení okamžitě rozpustilo. Díky tomu se na Iowském státním veletrhu mohlo podávat třeba i smažené máslo na špejli.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist