Kombinace čokolády a čili zkušené chuťové pohárky už dávno nevzrušuje. Na jídelních lístcích lepších restaurací lze dnes běžně najít originální kompozice jako třeba pštrosí steak podávaný s bramborovým muffinem a omáčkou z višní a zeleného čaje. Ale co špagety s knedlíkem? Už jen představa knedlíku vpleteného do špaget leží těžce v žaludku. Přesto právě tenhle obrázek najdete v záhlaví společensko-politického blogu Jižního Tyrolska, který se také jmenuje Spaghetti mit Knödel, tedy Špagety s knedlíky. Jak vyplývá z on-line ankety o nejoblíbenější místní pokrm, zakladatelé se názvem trefili do černého. Jihotyrolští přiznali, že si knedlíky dají stejně rádi a často jako těstoviny, byť ne na jednom talíři. A že v Jižním Tyrolsku italská a rakouská kuchyně souznějí úplně samozřejmě, dokazuje i lokální specialita: špenátový knedlík s parmazánem.
BEL MONDO: Knedlík je dnes moderní a nabývá nečekaných podob. Třeba se špagetami
![Knedlíky](https://img.ihned.cz/attachment.php/370/50205370/6zgO2Ujrsaf9AWqD57yGLvTpc3P41t8K/knedl01.jpg)
Knedlík ve svém dlouhém životě změnil tvar, chuť i význam v jídelníčku. Jak píše měsíčník Bel Mondo, ikona české, rakouské a německé kuchyně však ještě neřekla poslední slovo.
Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
Máte již předplatné?
Přihlásit se
[name_short]
[notes.note_1]
[notes.note_2]
[name]
[notes.note_1]
[email]
Přihlášený uživatel
[number]
Platnost do: [valid.month]/[valid.year]
Možnost kdykoliv zrušit
Upozornění 2 dny před automatickou obnovou předplatného
Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.
Beru na vědomí, že budu dostávat obchodní sdělení, týkající se objednaných či obdobných produktů a služeb společnosti Economia, a.s. Odmítnout zasílání
Můžete si prohlédnout kompletní nabídku,
která obsahuje předplatné i na delší období a tištěné vydání.
Jste přihlášený
Pokud potřebujete poradit, napište nám, nebo zavolejte na +420 233 071 111
Pokud potřebujete poradit, napište nám, nebo zavolejte na +420 233 071 111
Související články
Recept
České západní pohraničí je zřejmě nejknedlíkovějším regionem v Evropě. Knedle se tu dělají ze všech myslitelných druhů mouky, brambor i tvarohu....
1. 8. 2013 ▪ 4 min. čtení
Co je to s těmi knedlíky a Čechy? Ptá se spisovatel Robert Fulghum
Co se spisovateli Robertu Fulghumovi vybaví jako první, když si vzpomene na svou návštěvu České republiky? Knedlíky. "Toto jsem napsal v Seattlu...
21. 7. 2013 ▪ 4 min. čtení
Knedlíková historie: Co mají společného s buchtami a odkdy se přestaly péct a začaly se vařit?
Bez knedlíků nebylo by české kuchyně. Nebylo? Jejich historie v té podobě, jak ji známe dnes, není až tak dlouhá. Zpočátku měly hodně společného...
14. 3. 2013 ▪ 5 min. čtení
Video
Jak uvařit poctivý kynutý knedlík? Nechte si poradit od šéfkuchaře Václava Friče
Pořádný kynutý houskový knedlík je základ české kuchyně. Připravit ho chce trochu času, aby těsto krásně vzešlo, ale vyplatí se to. Jak na to...
25. 3. 2013
Mají knedlíky právem pověst dietního hříchu? Jak vycházejí ze srovnání s ostatními přílohami
Mohou knedlíky za to, že Češi nejsou ve srovnání se světem žádné lehké váhy? Z klasických příloh dodají tělu jednoznačně nejvíc kalorií. Spíš...
16. 3. 2013 ▪ 3 min. čtení
Video uvnitř
Proč třeba v Británii neuvaříte české knedlíky? Česká mouka je unikátní a jinde ve světě nemá obdobu
Bez české mouky by nebylo knedlíku. Nebo je to naopak? Přečtěte si, jak se mele hrubá, hladká a polohrubá a proč z jiné než české mouky knedlíky...
15. 3. 2013 ▪ 6 min. čtení
Téma: jídlo
Česku by prospěla nucená správa veřejných financí, říká Jan Teplý z Madety. Lidé podle něj znovu začali v obchodech utrácet
V největší české mlékárně vede prodeje a vnitřní provoz a spolu se svým otcem a majitelem Madety pracuje už 20 let. Jan Teplý hovoří o změně české ekonomiky, lepších letošních vyhlídkách na prodeje potravin a také o privátních značkách, kterými...
24. 7. 2024 ▪ 12 min. čtení
Do Česka míří další fastfood s hamburgery. Wendy’s zatím v Evropě působí jen v Británii
9. 7. 2024 ▪ 2 min. čtení
Lidé si na chuť cvrčků v salámu zvyknou. Je to jen otázka času, říká vědec z Mendelovy univerzity v Brně
11. 6. 2024 ▪ 2 min. čtení
Z topmanažera franšízantem. Michael Friedrich popisuje, jaké to je podnikat s McDonald’s
22. 5. 2024 ▪ 10 min. čtení
Téma: jídlo
Česku by prospěla nucená správa veřejných financí, říká Jan Teplý z Madety. Lidé podle něj znovu začali v obchodech utrácet
V největší české mlékárně vede prodeje a vnitřní provoz a spolu se svým otcem a majitelem Madety pracuje už 20 let. Jan Teplý hovoří o změně české ekonomiky, lepších letošních vyhlídkách na prodeje potravin a také o privátních značkách, kterými...
24. 7. 2024 ▪ 12 min. čtení
Do Česka míří další fastfood s hamburgery. Wendy’s zatím v Evropě působí jen v Británii
9. 7. 2024 ▪ 2 min. čtení
spotlight
Nároky nejsou vyšší, ale lidé nemají takovou výkonnost. Podle mě moc nechtějí makat, říká Punčochář
17. 6. 2024 ▪ 2 min. čtení
Lidé si na chuť cvrčků v salámu zvyknou. Je to jen otázka času, říká vědec z Mendelovy univerzity v Brně
11. 6. 2024 ▪ 2 min. čtení
Z topmanažera franšízantem. Michael Friedrich popisuje, jaké to je podnikat s McDonald’s
22. 5. 2024 ▪ 10 min. čtení
Vybíráme z HN
reportáž
Jsme vyprodaní na několik let dopředu, uvádí firma, která vyrábí nejutajovanější produkt českých zbrojařů
Ze střechy moderního sídla pardubické firmy ERA je v rovině kolem Labe vidět řada věží a věžiček města a jeho okolí. Ti, kdo mají možnost na...
24. 7. 2024 ▪ 5 min. čtení
BYZNYS PODLE M. MAREŠE
Kdo jsou nejlépe placení sportovci Česka, proč sláva nerovná se peníze a jakou roli v tom hraje sex
Basketbalová hvězda LeBron James bude historicky prvním dolarovým miliardářem, který nastoupí na letní olympiádě. Sportovní svátek, který začal...
26. 7. 2024 ▪ 5 min. čtení
Ne mobilní telefony, Jiřího Čunka nepouštějte do škol
Poslední dny přinesly dvě pozoruhodné novinky v oblasti školství. Věhlasný lidovecký senátor Jiří Čunek, ten, který kdysi neuměl vysvětlit, z...
26. 7. 2024 ▪ 2 min. čtení
Prodávat ve špičce, elektromobil nabít ve dvě ráno. Solárníci míří na spotový trh, ušetří prý třetinu nákladů
Myslet si, že majitel fotovoltaické elektrárny zbohatne na prodeji přetoků do sítě, je podle něj hloupost. Kouzlo tkví v načasování. I proto teď...
26. 7. 2024 ▪ 24:59 min.