Kombinace čokolády a čili zkušené chuťové pohárky už dávno nevzrušuje. Na jídelních lístcích lepších restaurací lze dnes běžně najít originální kompozice jako třeba pštrosí steak podávaný s bramborovým muffinem a omáčkou z višní a zeleného čaje. Ale co špagety s knedlíkem? Už jen představa knedlíku vpleteného do špaget leží těžce v žaludku. Přesto právě tenhle obrázek najdete v záhlaví společensko-politického blogu Jižního Tyrolska, který se také jmenuje Spaghetti mit Knödel, tedy Špagety s knedlíky. Jak vyplývá z on-line ankety o nejoblíbenější místní pokrm, zakladatelé se názvem trefili do černého. Jihotyrolští přiznali, že si knedlíky dají stejně rádi a často jako těstoviny, byť ne na jednom talíři. A že v Jižním Tyrolsku italská a rakouská kuchyně souznějí úplně samozřejmě, dokazuje i lokální specialita: špenátový knedlík s parmazánem.
BEL MONDO: Knedlík je dnes moderní a nabývá nečekaných podob. Třeba se špagetami
[name_short]
[notes.note_1]
[notes.note_2]
[name]
[notes.note_1]
[email]
Přihlášený uživatel
[number]
Platnost do: [valid.month]/[valid.year]
Možnost kdykoliv zrušit
Upozornění 2 dny před automatickou obnovou předplatného
Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.
Beru na vědomí, že budu dostávat obchodní sdělení, týkající se objednaných či obdobných produktů a služeb společnosti Economia, a.s. Odmítnout zasílání
Můžete si prohlédnout kompletní nabídku,
která obsahuje předplatné i na delší období a tištěné vydání.
Jste přihlášený
Pokud potřebujete poradit, napište nám, nebo zavolejte na +420 233 071 111
Pokud potřebujete poradit, napište nám, nebo zavolejte na +420 233 071 111
Knedlík ve svém dlouhém životě změnil tvar, chuť i význam v jídelníčku. Jak píše měsíčník Bel Mondo, ikona české, rakouské a německé kuchyně však ještě neřekla poslední slovo.
Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
Máte již předplatné?
Přihlásit se
Související články
Recept
České západní pohraničí je zřejmě nejknedlíkovějším regionem v Evropě. Knedle se tu dělají ze všech myslitelných druhů mouky, brambor i tvarohu....
1. 8. 2013 ▪ 4 min. čtení
Co je to s těmi knedlíky a Čechy? Ptá se spisovatel Robert Fulghum
Co se spisovateli Robertu Fulghumovi vybaví jako první, když si vzpomene na svou návštěvu České republiky? Knedlíky. "Toto jsem napsal v Seattlu...
21. 7. 2013 ▪ 4 min. čtení
Knedlíková historie: Co mají společného s buchtami a odkdy se přestaly péct a začaly se vařit?
Bez knedlíků nebylo by české kuchyně. Nebylo? Jejich historie v té podobě, jak ji známe dnes, není až tak dlouhá. Zpočátku měly hodně společného...
14. 3. 2013 ▪ 5 min. čtení
Video
Jak uvařit poctivý kynutý knedlík? Nechte si poradit od šéfkuchaře Václava Friče
Pořádný kynutý houskový knedlík je základ české kuchyně. Připravit ho chce trochu času, aby těsto krásně vzešlo, ale vyplatí se to. Jak na to...
25. 3. 2013
Mají knedlíky právem pověst dietního hříchu? Jak vycházejí ze srovnání s ostatními přílohami
Mohou knedlíky za to, že Češi nejsou ve srovnání se světem žádné lehké váhy? Z klasických příloh dodají tělu jednoznačně nejvíc kalorií. Spíš...
16. 3. 2013 ▪ 3 min. čtení
Video uvnitř
Proč třeba v Británii neuvaříte české knedlíky? Česká mouka je unikátní a jinde ve světě nemá obdobu
Bez české mouky by nebylo knedlíku. Nebo je to naopak? Přečtěte si, jak se mele hrubá, hladká a polohrubá a proč z jiné než české mouky knedlíky...
15. 3. 2013 ▪ 6 min. čtení
Téma: jídlo
Všude za sebe platím. Za jídlo jsem schopný nechat v restauracích i 50 tisíc za měsíc
Českou gastronomii chválím, ale jestli by v něčem mohla jít dál, je to přijímání zpětné vazby,“ říká herec Lukáš Hejlík, autor Gastromapy a několika knih o českých restauracích. Jídlo a podniky po celém Česku hodnotí dlouhá léta a někde ho...
Spotlight
29. 4. 2024 ▪ 27:58 min.
Život se zvířaty
Cvrčci v granulích? Miliardový byznys jde s trendy a zákazníci slyší na odlišnosti
11. 4. 2024 ▪ 7 min. čtení
Nevypadá to jako něco, co byste si sami uvařili? Nejezte to, radí odborník
5. 3. 2024 ▪ 4 min. čtení
Šéf Kellogg’s doporučil chudým, ať večeří cereálie. Teď sklízí kritiku a přirovnání k francouzské královně
29. 2. 2024 ▪ 4 min. čtení
Téma: jídlo
Všude za sebe platím. Za jídlo jsem schopný nechat v restauracích i 50 tisíc za měsíc
Českou gastronomii chválím, ale jestli by v něčem mohla jít dál, je to přijímání zpětné vazby,“ říká herec Lukáš Hejlík, autor Gastromapy a několika knih o českých restauracích. Jídlo a podniky po celém Česku hodnotí dlouhá léta a někde ho...
Spotlight
29. 4. 2024 ▪ 27:58 min.
Život se zvířaty
Cvrčci v granulích? Miliardový byznys jde s trendy a zákazníci slyší na odlišnosti
11. 4. 2024 ▪ 7 min. čtení
Spotlight
Špatná strava má větší podíl na úmrtích než alkohol a kouření. Základ je ovoce a zelenina, klidně i svíčková
3. 4. 2024 ▪ 2 min. čtení
Nevypadá to jako něco, co byste si sami uvařili? Nejezte to, radí odborník
5. 3. 2024 ▪ 4 min. čtení
Šéf Kellogg’s doporučil chudým, ať večeří cereálie. Teď sklízí kritiku a přirovnání k francouzské královně
29. 2. 2024 ▪ 4 min. čtení
Vybíráme z HN
Seznam dal jako první velká firma svůj vyhledávač za paywall. Chápu vaše totální naštvání, píše Lukačovič
Největší česká internetová firma zpoplatnila své služby po vzoru Facebooku. Uživatelům služeb jako Seznam Zprávy, vyhledávač Seznam.cz nebo...
30. 4. 2024 ▪ 4 min. čtení
Recenze TCL 65C805: Žádné sci-fi, jen moderní miniLED televize s pěkným obrazem a skvělou cenou
Televize jsou jako počítače. Když přijde revoluce, prodeje se zhoupnou nahoru, ale většinou je vývoj prodejů předvídatelný – průměrně si...
4. 5. 2024 ▪ 8 min. čtení
Je zaručená mzda opravdu ochranou před predátorskými zaměstnavateli?
Novela zákoníku práce, kterou poslanci pustili do druhého čtení, počítá s postupným nárůstem minimální mzdy a také zrušením té zaručené. Podle...
3. 5. 2024 ▪ 3 min. čtení