Historie knedlíků je dlouhá, i když možná ne až tak, jak by se podle jejich pevného propojení s českou kuchařskou tradicí zdálo. Tak jako slovo knedlíky v češtině definitivně zdomácnělo až v 19. století, i standardní české knedlo-vepřo-zelo má původ až za císaře Franze Josefa, kdy tuto kombinaci začal hostům nabízet jeden pražský restauratér.

Odkud knedlík do středoevropské gastronomie přišel, se dá identifikovat jen stěží. Nárok na autorství si společně dělají v Rakousku, v Bavorsku i v Čechách, ve všech těchto zemích patří k rodinnému stříbru. Přestože slovo samo má prokazatelně původ v hlubokém středověku (odkazuje na tehdejší hornoněmecké knode, tedy uzel), v té podobě, jak je známe dnes, neexistují až tak dlouho.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se