Kdybyste chtěli uvařit knedlíky třeba ve Velké Británii nebo v Číně, neuspějete. Nebude za to moci jiné klima, ale nedostatek vhodných surovin. Česká triáda v podobě hladké, hrubé a polohrubé mouky je totiž unikát. Kdo ví, co bylo dřív – knedlík, nebo hrubá mouka?

Spotřeba mouky v České republice je zhruba 85 kilogramů na osobu a rok. Do této statistiky je zahrnutá i mouka, kterou si nosíme domů z obchodu, když máme v plánu něco sami upéct. Ale také mouka už zpracovaná v pečivu, sušenkách nebo chlebu. Velká většina této mouky je mouka hladká. „Hrubá a polohrubá mouka tvoří do deseti procent naší produkce,“ říká Daniel Perner, který se svými rodiči spravuje největší průmyslový mlýn v Česku.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se