Z cukrové třtiny a cukrové řepy pochází bezmála sto procent světové produkce sacharózy (s cukrem z některých druhů palem a javoru cukrového se téměř nesetkáte). Zatímco jedna z plodin v posledních letech získává na dobré pověsti, ta druhá si získala přezdívku bílý jed. Je mezi nimi dostatečně velký rozdíl, aby odůvodnil investici do hnědého třtinového cukru?
„Jde o jednu a tu samou sloučeninu,“ říká Zdeněk Bubník. „Liší se jen jejich nevyčištěné formy – cukry surové. Hnědé nečistoty na povrchu krystalů sacharózy jsou v případě výroby ze třtiny chuťově i aromaticky příznivější.“ Vyplatí se tedy investovat místo 24 korun, což je cena bílého řepného cukru, zhruba 80 korun do kilogramu cukru třtinového?
Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.