Francie a Belgie se už léta přou o to, která země má právo tvrdit, že vynalezla jedno z nejoblíbenějších moderních jídel - smažené hranolky. A další kolo této gastronomické bitvy mezi Paříží a Bruselem dopadlo zase nerozhodně, i když se historici během nedávné debaty v rámci festivalu dobrého jídla Brusselicious přikláněli spíše k francouzským nárokům. Napsal o tom britský deník The Independent.

K vynálezu hranolků se vášnivě hlásí jak Francouzi, tak Belgičané. Ve Francii se traduje, že první smažené pomfrity se prodávaly v pařížských pouličních stáncích krátce po velké revoluci koncem 18. století. Podle belgických pověstí hranolky vznikly ve městě Namur už v 17. století. Tamní rybáři si prý často smažili úlovky z řeky Meuse, když ale jedné zimy řeka zamrzla, nahradili ryby bramborami ve tvaru útlých rybiček.

"Belgičané hranolky milují, ale vážně míněný vědecký výzkum, který by se jich týkal, začal teprve nedávno," připustil během odborného kolokvia Pierre Leclerc, profesor univerzity v belgickém Lutychu.

Naopak Francouzi už svoje "nároky" mohou podpořit jednoznačnými daty. Francouzská historička Madeleine Ferriereová, která se zabývá dějinami jídla, vypátrala, že hranolky se ve stáncích na pařížském mostě Pont Neuf prodávaly krátce po roce 1789. 

Ať už hranolkový spor nakonec dopadne jakkoli, náklonnost obou národů ke smaženým kouskům brambor to nijak neovlivní. Belgičané se ovšem snaží bitvu ve svůj prospěch zvrátit ze všech sil a přesvědčit svět, že jsou jednoznačnou hranolkovou velmocí.

"My Belgičané jsme z hranolek udělali noblesní jídlo," tvrdí autor "hranolkové" kuchařky Albert Verdeyen. A jeho kolega Roel Jacobs zase upozorňuje na jinou věc. "Francie a Belgie jdou každý svou vlastní cestou. Pro jedny jsou hranolky přílohou k masu, Belgičané je ale často jedí samotné, jen s omáčkou." 

Faktem je, že na prodejny hranolek narazí turista v Belgii na každém druhém rohu. A lásku k tomuto jídlu svorně sdílejí obyvatelé francouzskojazyčného Valonska s Vlámy: "Zajít si do hranolkárny je prostě vrchol Belgičanství," soudí známý bruselský restauratér Philippe Ratzel.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist