Pařížské bistro je instituce. Tyto malé neformální podniky jsou základem stolování francouzské metropole. Nemají většinou žádný jídelní lístek, nabídka se obměňuje denně a ta aktuální bývá vypsaná křídou na černé tabuli nad barem a u vchodu. Je-li interiér bistra členitější, bývá cedulí s nabídkou několik a číšník je přináší ke stolu místo jídelního lístku.

Protikladem bister jsou luxusní restaurace a pak také brasserie - stravovny o větší ploše, které začaly ve velkém vznikat v Paříži v druhé polovině devatenáctého století kvůli stoupajícímu množství obyvatel metropole i vrůstajícímu cestovnímu ruchu. Zatímco brasserie otevírají brzy a zavírají pozdě, bistra mívají otevřeno na dvě etapy: několik hodin přes poledne a poté až na večeři.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se