Pařížské bistro je instituce. Tyto malé neformální podniky jsou základem stolování francouzské metropole. Nemají většinou žádný jídelní lístek, nabídka se obměňuje denně a ta aktuální bývá vypsaná křídou na černé tabuli nad barem a u vchodu. Je-li interiér bistra členitější, bývá cedulí s nabídkou několik a číšník je přináší ke stolu místo jídelního lístku.
Protikladem bister jsou luxusní restaurace a pak také brasserie - stravovny o větší ploše, které začaly ve velkém vznikat v Paříži v druhé polovině devatenáctého století kvůli stoupajícímu množství obyvatel metropole i vrůstajícímu cestovnímu ruchu. Zatímco brasserie otevírají brzy a zavírají pozdě, bistra mívají otevřeno na dvě etapy: několik hodin přes poledne a poté až na večeři.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.