Jestli se o nějakém pivu rozhodně nedá říct, že chutná jako kdysi, je to nealkoholické pivo. Kdo si ještě pamatuje na předrevoluční Pito?

Chutnalo po nedodělaném pivu, protože prostě bylo nedodělané. Technologický proces výroby se prostě zastavil ve chvíli, kdy množství alkoholu dosáhlo povolené hranice. Bohužel pro Pito, jak chutnalo kdysi dávno, to bylo ve chvíli, kdy se tyto mikroorganismy nestačily postarat o chuť a říz typickou pro klasický ležák plzeňského typu.

I přes všechny nedokonalosti bylo Pito úspěšným produktem. Pivo, jehož název vznikl ze spojení slov PIvo a auTO, vymysleli v 70. letech v tehdejším Jihočeských pivovarech v Českých Budějovicích. Prvních 3000 hektolitrů tu uvařili v roce 1975, po pěti letech už výstav Pita překročil 40 000 hektolitrů.

Zbývá vám ještě 90 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se