"Sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá," zní sice staré, ale stále platné pivovarnické přísloví. První náhled na to, jak se v hospodě starají o pivo, podle mistra světa v čepování piva Lukáše Svobody, který se stará o kvalitu piva v pražských hospodách Lokál a v dalších podnicích skupiny Ambiente, dá samotný výčep: „Kdo nedává pozor na výčep, nedává pozor ani na pivo. Sleduji výčepního a když vidím, že například půllitr jen tak ledabyle opláchne, odcházím.“

Pivo se dá zničit velmi rychle. Je to živý produkt a špatná péče v něm okamžitě nastartuje proces stárnutí, který mu není ku prospěchu. A jakmile se tento proces jednou rozběhne, už se nezastaví. Čím vším jej hospodský může spustit, ještě než pivo začne čepovat do půllitru?

Zbývá vám ještě 90 % článku
Předplatné za 30 Kč
  • První 2 měsíce za 30 Kč měsíčně, poté za 159 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
Máte již předplatné?
Přihlásit se