Kornatění tepen a vysoký krevní tlak patří k metlám jednadvacátého století. Podle statistik Světové zdravotnické organizace zabijí kardiovaskulární choroby ročně kolem osmnácti milionů lidí. Třetina obětí se nedožije ani sedmdesátky. Hledání léků, které by na hypertenzi spolehlivě zabíraly a přitom nezatěžovaly organismus nežádoucími vedlejšími účinky, tak patří k evergreenům farmacie.

Už dlouho je známo, že na krevní tlak má příznivý vliv konzumace kakaa. Kakaové boby obsahují flavanoly s významnými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Epidemiologické studie ukázaly, že konzumace těchto látek má pozitivní vliv na oběhový systém člověka. Z klinických studií pak vyplývá, že bezprostředně po požití flavanolů dochází k významnému poklesu krevního tlaku. Tým britských lékařů vedený Christianem Heissem z University of Surrey zajímalo, jak se projeví dlouhodobější užívání kakaových flavanolů u lidí v běžném životě. Chtěli také ověřit, zda kakaové flavanoly nezpůsobí nežádoucí pokles krevního tlaku u zdravých lidí. Výsledky výzkumu Heissova týmu zveřejnil vědecký časopis Frontiers in Nutrition.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se