Nový hit všech milovníků rafinované asijské kuchyně. Před pár týdny otevřený Ari’s Restaurant na náměstí Míru sází na kuchařské umění špičkového šéfkuchaře Ariho Munandara, který léta vařil v restauracích luxusních pražských hotelů.
Ari Munandar pochází z Indonésie, konkrétně z ostrova Jáva, kde vystudoval hotelovou školu. Ale už ve dvaceti letech odešel do Londýna a začal vařit v hotelu Hilton. V devadesátých letech přišel v rámci hotelové sítě Hilton do Prahy, kde se oženil a kde také našel svůj druhý domov.
Po pár letech se stal šéfkuchařem vyhlášené restaurace Essensia luxusního hotelu Mandarin Oriental, odkud se vrátil zpátky do Hiltonu Old Town jako šéfkuchař její restaurace Zinc.
Pikantní a rafinované
Opražené mušle sv. Jakuba, miso máslo, pikantní dresink z černých fazolí 215 korun
Křupavé krevety, tamarindová glazura, kořeněná drobenka 356 korun
Do křupava opečený bůček, sladkokyselý dip 195 korun
Po dvaceti letech v cizích službách si zkušený šéfkuchař otevřel vlastní restauraci, kterou také nazval svým jménem. Ari Munandar se ve svém novém podniku zaměřuje na prezentaci asijské kuchyně ve vytříbené gurmet podobě. V menu najdete autentické asijské speciality připravené ze špičkových surovin, ať už jsou to mušle sv. Jakuba, kukuřičná kuřátka, či prémiové hovězí.
Nejvíce pokrmů pochází z jeho rodné Indonésie, nechybějí však ani jídla z Indie či dalších asijských zemí. Největší indonéskou specialitou je smažená rýže nasi goreng podávaná s grilovanými krevetami, smaženým vajíčkem a krevetovými lupínky.
Z předkrmů by měli hosté ochutnat svěží tuňákový salát s avokádem a limetkou, který je dochucen slavným indonéským sambalem, velmi pálivou pastou připravovanou z chilli papriček, česneku, zázvoru, rybí omáčky a dalších ingrediencí.
Milovníky plodů moře zaujmou pečené mušle sv. Jakuba podávané s pikantní pastou z černých fazolí či fantastické křupavé krevety s tamarindem, které mají lehce pikantní a rafinovanou chuť. A vynikající je také soto ayam Banjar, kuřecí polévka se skleněnými nudlemi, kterou si hosté mohou podle potřeby dochutit citronem či sambalem. Pikantní tóny jí rozhodně sluší.
Vepřové ve sladké sójové omáčce
Z hlavních jídel stojí za zkoušku grilované kukuřičné kuřátko v indonéském koření či pikantní indické jehněčí kotletky. Výtečné je také smažené hovězí maso z anguse připravované ve woku s pepřovou omáčkou, jehož křehká a plná chuť je zvýrazněna koňakem.
A připojíme ještě dvě speciality, které se mohou do budoucna stát největším hitem podniku. Jednou z nich je Balinese babi kecap, což je mimořádně lahodný vepřový bůček dušený ve sladké sójové omáčce (v nabídce je také křupavý bůček připravený na grilu a podávaný se sladkokyselou omáčkou), druhou dušené kuřecí kari v kokosovém mléce.
Podívejte se na ukázku šéfkuchařského umění Ariho Munandara:
Ari's Restaurant v podání šéfkuchaře Ariho Munandara
A zapomenout nesmíme ani na krevety v máslové omáčce s limetkou či tuňáka v banánových listech. Prostě a jednoduše, při jedné návštěvě nemáte šanci ochutnat ani z poloviny to, co vás na menu zaujme.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.