Po dobré večeři si dopřejte jako digestiv na slehnutí sklenku velmi slušného desetiletého koňaku Godet.
Carpaccio z červené řepy s olivovou tapenádou, piniemi a nočkem bazalkové ricotty 115 korun
Vepřová panenka v houbové krustě připravená metodou sous vide s portskou omáčkou a cuketovým pyré 265 korun
Port 58 sídlící v klidné Tusarově ulici nedaleko holešovické Maríny upoutá už na první pohled moderním, neotřelým designem. Před restaurací funguje malá terasa s dominantním červeným Doubledeckerem, který je plně funkční a o víkendech jezdí jako doprovod sportovního týmu po Česku.
Také interiér samotné restaurace je příjemný, ve vzdušném prostoru s vysokým stropem mají dominantní postavení barevné kruhy na stěnách, kam se píše polední nabídka či sezonní speciality. Zvláštností restaurace je také skutečnost, že byla nejprve otevřena pouze přes poledne a až od prvního září letošního roku spustila celodenní provoz.
Vaření ve vakuu
V kuchyni vládne zkušený šéfkuchař Otakar Humpl, který se snaží maximálně využívat sezonních surovin společně s moderní metodou sous vide, tedy vaření ve vakuu při nízkých teplotách, díky čemuž jsou takto připravená masa měkká, šťavnatá a křehká.
Ale nápadů a zajímavých gastronomických kreací má šéfkuchař na rozdávání. Přes léto svým hostům servíroval osvěžující melounovou polévku, kterou na podzim vystřídala polévka houbová. A přestože na menu není příliš jídel, dohromady včetně předkrmů a dezertů jde zhruba o patnáct pokrmů, nabídka je pestrá a vybere si každý.
Třeba hned v předkrmech vedle sebe stojí šťavnaté a lahodné carpaccio z červené řepy, slávky připravené na pivu a dochucené chuťově výraznou citronovou trávou a koriandrem či jemný hovězí tataráček opět s červenou řepou, šalotkou a kapary.
Pasta jako dezert
Také hlavní jídla jsou postavená na zajímavých a neotřelých kombinacích. Výtečná máslová ryba se svěžím masem se servíruje s teplým čočkovým salátem, šťavnaté krůtí maso obalené v lahodné sušené šunce doprovází bramborovo-kukuřičné pyré dochucené mascarpone a pikantní krevety připravené na chilli a česneku mají jako přílohu chutné risotto.
Milovníci české kuchyně by měli ochutnat tradiční kachní stehno, opět připravené ve vakuu, díky čemuž je maso křehké a nevysušené, kachnu navíc šéfkuchař podává se zajímavým, lehce nasládlým červeným zelím a skvělým karlovarským knedlíkem.
A ještě jeden tip na dezert, který by neměl nikdo vynechat. Otakar Humpl rád pracuje s čerstvými těstovinami a jeho domácí raviolky plněné vyšlehanou ricottou a přelité javorovým sirupem jsou jednoduše dokonalé.
Krásné ceny vín
Vinná karta v restauraci Port 58 není příliš široká, je na ní jen pár moravských, italských a francouzských vín. Přesto není problém vybrat si dobré víno k jídlu.
Zaujmou také velmi přívětivé ceny, neboť moravská vína se pohybují v cenovém rozmezí od 200 do 450 korun za láhev, italská a francouzská vína od 300 do 750 korun. Z tuzemských vín můžeme doporučit produkci ambiciózního vinařství Krásná Hora ze Starého Poddvorova na Slovácku, které se nedávno stalo členem prestižní aliance V8.
Nejlepší kari v metropoli najdete na Palmovce. Majitelem Curry House je Bangladéšan - čtěte ZDE
Legenda na tři písmena - rum. Tradiční nápoj mořských vlků má tisíc odstínů chuti i vůně - čtěte ZDE
Za zmínku stojí jak jejich příjemně minerální Ryzlink rýnský, tak i ovocité Zweigeltrebe. Zajímavou alternativou je také Pinot Noir z Vinařství Plešingr.
Asi nejlepším tichým vínem v nabídce bude burgundský Pinot Noir z vinařství Francois Raquillet, případně můžete vyzkoušet italský sekt Franciacorta připravený tradiční šampaňskou metodou, který stojí kvalitativně mnohem výše než v Česku populární Prosecco. Restaurace také pravidelně pořádá degustační večeře, při nichž se představuje vybraný vinařský region.
Byznys a firemní klientela ocení pestrou polední nabídku, degustační večeře i možnost využití značně variabilních prostor restaurace k pořádání nejrůznějších večírků či firemních akcí.
Rozhovor se šéfkuchařem: Otakar Humpl
Ze které suroviny rád vaříte a proč?
Vařím z čerstvých surovin a z toho důvodu se snažím spolupracovat s domácími producenty. Domnívám se, že nejčerstvější ryba je sladkovodní, pro kterou jezdím až k Táboru do Zárybnické Lhoty, kde mají prvotřídní kvalitu.
Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?
Nedávno jsme měli v restauraci na hostování dva výborné kuchaře z Jeruzaléma. Ukázka tamní kuchyně pro mě byla velkým a milým překvapením. Nové chutě, nová koření, naprosto neokoukané, jednoduché a výtečné chutě, které v Česku nejsou dostupné.
Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?
Mám rád asijskou kuchyni, a tak si vždycky rád vymyslím záminku k tomu, abych zajel do Berlína a dal si menu v bistru Monsieur Vong. Je to malé bistro, kde neberou rezervace a člověk musí vystát frontu, aby ochutnal moderně připravenou vietnamskou kuchyni v prvotřídní kvalitě. A za jejich dezerty bych snad dokázal i zabíjet...
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist