Pražský kulinářský institut Romana Vaňka.
Foto: HN – Martin Svozílek
Češi propadli vaření. Za kulinářské kurzy u profesionálů, kterých se účastní tisíce lidí, knihy s recepty nebo gastronomické časopisy utrácejí ročně stovky milionů korun. Týdeník Ekonom zmapoval český byznys "s vařečkou".

Takže si to zopakujeme. Co je základ? Rybí omáčka, limetková šťáva, chilli paprička a cukr, ptá se a hned si sám odpovídá kuchař Lukáš Neckář. Více či méně pozorně ho poslouchá tucet lidí v barevných zástěrách; někteří při tom krájejí bůček, další sekají bylinky, jiní cibuli.

Je páteční večer a v pražské škole vaření Chefparade probíhá kurz vaření vietnamských specialit. Mantra o čtyřech základních ingrediencích exotické asijské kuchyně během čtyřhodinové lekce zazní tolikrát, že si ji účastníci kurzu budou pamatovat nadosmrti.

Kurz vaření, který navštívil týdeník Ekonom, patří mezi novinky pražské školy Chefparade. Reaguje na rostoucí popularitu vietnamských jídel a plně obsazená kapacita 12 míst ukazuje, že mezi milovníky vaření vzbudil ohlas. Během večera se 12 "studentů" naučí nejen vařit 6 specialit, ale také si je poté společně snědí a recepty dostanou později e-mailem. Cena? Patnáct set korun.

Kurzů podobných tomu v žižkovském studiu Chefparade se v posledních letech v Česku účastní tisíce lidí. Na výběr mají z nejrůznějších lekcí: Českou kuchyni, grilování steaků, přípravu italských těstovin nebo třeba stále oblíbenější exotiku, jako je sushi nebo indická kuchyně.

Vařit se přitom mohou učit nejen od "obyčejných" lektorů ve specializovaných školách, ale také od kuchařských celebrit typu Zdeňka Pohlreicha nebo Romana Pauluse. V takovém případě nicméně musejí sáhnout hlouběji do peněženky: Lekce u sporáku vedené hvězdami jsou totiž až trojnásobně dražší.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 70 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.