Takže si to zopakujeme. Co je základ? Rybí omáčka, limetková šťáva, chilli paprička a cukr, ptá se a hned si sám odpovídá kuchař Lukáš Neckář. Více či méně pozorně ho poslouchá tucet lidí v barevných zástěrách; někteří při tom krájejí bůček, další sekají bylinky, jiní cibuli.

Je páteční večer a v pražské škole vaření Chefparade probíhá kurz vaření vietnamských specialit. Mantra o čtyřech základních ingrediencích exotické asijské kuchyně během čtyřhodinové lekce zazní tolikrát, že si ji účastníci kurzu budou pamatovat nadosmrti.

Kurz vaření, který navštívil týdeník Ekonom, patří mezi novinky pražské školy Chefparade. Reaguje na rostoucí popularitu vietnamských jídel a plně obsazená kapacita 12 míst ukazuje, že mezi milovníky vaření vzbudil ohlas. Během večera se 12 "studentů" naučí nejen vařit 6 specialit, ale také si je poté společně snědí a recepty dostanou později e-mailem. Cena? Patnáct set korun.

Kurzů podobných tomu v žižkovském studiu Chefparade se v posledních letech v Česku účastní tisíce lidí. Na výběr mají z nejrůznějších lekcí: Českou kuchyni, grilování steaků, přípravu italských těstovin nebo třeba stále oblíbenější exotiku, jako je sushi nebo indická kuchyně.

Vařit se přitom mohou učit nejen od "obyčejných" lektorů ve specializovaných školách, ale také od kuchařských celebrit typu Zdeňka Pohlreicha nebo Romana Pauluse. V takovém případě nicméně musejí sáhnout hlouběji do peněženky: Lekce u sporáku vedené hvězdami jsou totiž až trojnásobně dražší.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se