Že má každý pivní styl své tvary skla, má logiku. Zatímco některé pivo potřebuje uzavřený tvar, díky kterému se na něm dobře udrží pěna, aromatickým pivům naopak svědčí sklenice s otevřeným hrdlem, vysvětluje Ondřej Koucký, který má v pivovaru Krušovice na starosti právě chuť piva.

HN: Které z vlastností piva tvar sklenice nejvíce ovlivňuje?

Například chování pěny v místech, kde se stýká se sklem, a tím i její stabilitu. Protože pěna chrání pivo před oxidací, je třeba hledat optimální tvar, aby pěna zůstávala na pivu co nejdéle. Kdyby se v extrémním případě pivo načepovalo do skleničky s otevřeným hrdlem, ve které se podává třeba koktejl Manhattan, bude pěna tenká a rychle spadne. Pivo by mělo být ve skleničce uzavřeno a pro to se hodí kónický tvar nebo tvar tulipánu.

Zbývá vám ještě 90 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se