| Předplatné HN+ je zcela bez reklam.
 | Předplatné HN+ je zcela bez reklam.

Že má každý pivní styl své tvary skla, má logiku. Zatímco některé pivo potřebuje uzavřený tvar, díky kterému se na něm dobře udrží pěna, aromatickým pivům naopak svědčí sklenice s otevřeným hrdlem, vysvětluje Ondřej Koucký, který má v pivovaru Krušovice na starosti právě chuť piva.

HN: Které z vlastností piva tvar sklenice nejvíce ovlivňuje?

Například chování pěny v místech, kde se stýká se sklem, a tím i její stabilitu. Protože pěna chrání pivo před oxidací, je třeba hledat optimální tvar, aby pěna zůstávala na pivu co nejdéle. Kdyby se v extrémním případě pivo načepovalo do skleničky s otevřeným hrdlem, ve které se podává třeba koktejl Manhattan, bude pěna tenká a rychle spadne. Pivo by mělo být ve skleničce uzavřeno a pro to se hodí kónický tvar nebo tvar tulipánu.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se