Že má každý pivní styl své tvary skla, má logiku. Zatímco některé pivo potřebuje uzavřený tvar, díky kterému se na něm dobře udrží pěna, aromatickým pivům naopak svědčí sklenice s otevřeným hrdlem, vysvětluje Ondřej Koucký, který má v pivovaru Krušovice na starosti právě chuť piva.

HN: Které z vlastností piva tvar sklenice nejvíce ovlivňuje?

Například chování pěny v místech, kde se stýká se sklem, a tím i její stabilitu. Protože pěna chrání pivo před oxidací, je třeba hledat optimální tvar, aby pěna zůstávala na pivu co nejdéle. Kdyby se v extrémním případě pivo načepovalo do skleničky s otevřeným hrdlem, ve které se podává třeba koktejl Manhattan, bude pěna tenká a rychle spadne. Pivo by mělo být ve skleničce uzavřeno a pro to se hodí kónický tvar nebo tvar tulipánu.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.