Lahodné katalánské cibulky calçot jsou mezi ostatními cibukami přímo lvem salónů. Vypadají jako velké jarní cibulky nebo podměrečné pórky. Tradičně se grilují nebo pečou nad odřezky vinné révy a podávají s říznou česnekovou omáčkou na místních slavnostech calçotadas.

Calçotada se dá přeložit jako pojídání cibule. Začíná tradičně zapálením grilu. V sezoně cibulek na něj většina restaurací v regionu, kde se Calçot pěstuje, od té chvíle přidává jednu cibulku za druhou. Hostům je tu servírují většinou na dřevěném prkénku a k nim podávají ostrý, česnekem dochucený dip.

Největší svátek cibulek calçot se koná na jaře ve městě Valls, jihovýchodně od Barcelony. Každoročně zde při něm pohostí kolem 30 000 nadšených milovníků cibule. Ne nadarmo se koná právě ve Valls, odkud pochází speciální cibulová odrůda zvaná Calçot de Valls, nebo ještě přesněji Blanca Gran Tardía de Lleida.

 

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se