Muchomůrka císařská je vzácná a lahodná houba, která sice roste v různých částech světa, především však ve Francii a Itálii. Obzvlášť si ji cení v italské kuchyni. Ostatně i její název se odvozuje od dlouhé historie jejího kulinářského využití – jako delikatesa se podávala na dvorech římských císařů a pak i papežů.

Houba s latinským názvem Amanita caesarea má pevný oranžovohnědý klobouk a žlutý třeň i lupeny. Roste od června do října v dubových nebo kaštanových hájích a člověk musí být mimořádně opatrný, aby si ji nespletl s některým z prudce jedovatých druhů, například s muchomůrkou zelenou.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se