Muchomůrka císařská je vzácná a lahodná houba, která sice roste v různých částech světa, především však ve Francii a Itálii. Obzvlášť si ji cení v italské kuchyni. Ostatně i její název se odvozuje od dlouhé historie jejího kulinářského využití – jako delikatesa se podávala na dvorech římských císařů a pak i papežů.
Houba s latinským názvem Amanita caesarea má pevný oranžovohnědý klobouk a žlutý třeň i lupeny. Roste od června do října v dubových nebo kaštanových hájích a člověk musí být mimořádně opatrný, aby si ji nespletl s některým z prudce jedovatých druhů, například s muchomůrkou zelenou.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.