Záludnost příživníků, zvaných plísně, spočívá v tom, že jejich přítomnost v potravinách ne vždy odhalíme pouhým okem. Se zdánlivě nezávadnou potravinou pak můžeme zkonzumovat i různě velkou porci různě silného plísňového jedu – mykotoxinu.

Důsledkem mohou být alergie, dýchací problémy či poškození jater nebo ledvin. Unijní systém rychlého varování (RASFF) zachytili za první pololetí tohoto roku už 200 případů nepovolené množství mykotoxinů v potravinách.

Především se jednalo o oříšky, zejména burské s nadlimitními aflatoxiny. Týká se to i oříškových čokolád prodávaných v Česku? Nekupujeme plesnivé pamlsky, které mohou těžce poškodit játra, o rakovině nemluvě?

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se