Záludnost příživníků, zvaných plísně, spočívá v tom, že jejich přítomnost v potravinách ne vždy odhalíme pouhým okem. Se zdánlivě nezávadnou potravinou pak můžeme zkonzumovat i různě velkou porci různě silného plísňového jedu – mykotoxinu.
Důsledkem mohou být alergie, dýchací problémy či poškození jater nebo ledvin. Unijní systém rychlého varování (RASFF) zachytili za první pololetí tohoto roku už 200 případů nepovolené množství mykotoxinů v potravinách.
Především se jednalo o oříšky, zejména burské s nadlimitními aflatoxiny. Týká se to i oříškových čokolád prodávaných v Česku? Nekupujeme plesnivé pamlsky, které mohou těžce poškodit játra, o rakovině nemluvě?
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.