Vyprahlá poušť střední Austrálie je na první pohled dokonale nehostinná. Že by tu mohlo růst nějaké ovoce? Mohlo. V této pustině se rodí pochoutka, kterou domorodí obyvatelé sklízejí již po staletí. Její název se odvozuje od slova guwandhang, které pro ni používal jeden z domorodých kmenů v Novém Jižním Walesu.

Quandong (Santalum acuminatum), ovoce nazývané také „divoká“ či „pouštní“ broskev, je natolik bohatý zdroj vitamínu C, že zachránilo mnoho průzkumníků, kteří by bez něj zemřeli cestou přes poušť na kurděje.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se