První člověk, který pozřel ptačí hnízdo, musel mít bezpochyby hlad jako vlk, ale bylo ještě zapotřebí hodně velké představivosti a kuchařského umění, aby se tato surovina proměnila v opravdovou delikatesu.

Jedlá ptačí hnízda si staví salangany na stěnách jeskyní. Nedělají je ovšem z větviček, peří a trávy jako ostatní ptáci. Tito východoasijští rorýsi k tomu používají lepkavou látku, která bývá někdy označována za vydávenou mořskou řasu nebo výměšek slinných žláz. Jakmile uschne a ztuhne, krásně drží na strmých jeskynních stěnách.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se