Jemné, krémové jádro různých druhů palem patří mezi vysoce ceněné pochoutky. Jde o úplný vršek a střed zelených, mladičkých stromů. V případě mnoha palmových druhů po vyříznutí mateřská rostlina uhyne, proto je tento pokrm také vyloženým luxusem. Jedna ze specialit z ostrova Mauricius, ve které se používá, se na její počest jmenuje „milionářův salát“.

Srdíčku palmy Sabal palmetto, která roste v Karibiku a Střední Americe, se na Floridě říká „močálové zelí“. Nakrájí se na tenké plátky, podusí se s posoleným vepřovým masem nebo slaninou a podává s paprikovým octem. Po sklizni tato palma hyne, a proto je nyní na Floridě chráněným druhem.

Zbývá vám ještě 70 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 179 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se