S čekankou je to na záhoně podobné jako s chřestem. Její předpěstované kořeny je třeba zahrnout vrstvou půdy a nechat je takto asi osm týdnů bez přístupu světla růst. Zatímco listy čekanky, které vyrůstají nad zem, mají nahořklou chuť, ty bílé, jež vyraší pod hlínou, ji postrádají. Tento způsob pěstování oblíbené zeleniny objevili farmáři v Belgii ve třicátých letech osmnáctého století. Stejně jako u mnoha sofistikovanějších vynálezů stála u zrodu tohoto pěstitelského náhoda.

Belgie je dodnes považována za čekankovou velmoc, v množství vypěstovaných čekankových puků se jí může rovnat jedině Francie. Z těchto dvou zemí se vyvážejí do ostatních evropských států. Během cesty a posléze i na regálech bývá zabalena do tmavého papíru. Díky tomu se zachová jemná chuť listů i jejich světlá barva. Pokud čekanku necháte delší dobu na světle, listy lehce zhořknou.

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 80 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.