Vypadají trochu jako vzácné drahokamy. Olivy však jejich temně černá barva a lesklý povrch předurčují k tomu, aby skončily na talíři. O chuti bude řeč později, vzhled je totiž to první, co na nich zaujme. Stačí nahlédnout do chladicí vitríny obchodu s řeckými či italskými delikatesami a oči jen přecházejí.
Barevných odstínů oliv není zrovna málo, když vezmeme v úvahu, že se pořád jedná o jedny a tytéž plody. Konkrétní barva závisí na tom, kdy je oliva sklizena. Plody olivovníku postupně mění odstín od typické zelené přes narůžovělou a vínově červenou až po temně černou.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.