Znám málo surovin, které mají v našich zeměpisných šířkách tak mizernou pověst jako zelené fazolky. Mimo Česko se tahle celonárodní averze vysvětluje dost složitě; vzpomínka na štětinaté zelenošedivé lusky v béžové omáčce, které kydaly kuchařky na talíře v socialistických školních jídelnách, je jen těžko přenositelná.

Mně osobně popsaný zážitek ze školních vývařoven vyřadil fazolky z jídelníčku na dlouhá léta. Bylo to jako zdánlivě nezlomitelné zakletí, o jakých se psává v pohádkách. Možná proto, že život trochu pohádka je, tak i ve skutečném světě přicházejí někdy ti, kteří dokážou vytáhnout střípek zrcadla z oka jako Gerda v Andersonově Sněhové královně.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se