Znám málo surovin, které mají v našich zeměpisných šířkách tak mizernou pověst jako zelené fazolky. Mimo Česko se tahle celonárodní averze vysvětluje dost složitě; vzpomínka na štětinaté zelenošedivé lusky v béžové omáčce, které kydaly kuchařky na talíře v socialistických školních jídelnách, je jen těžko přenositelná.
Mně osobně popsaný zážitek ze školních vývařoven vyřadil fazolky z jídelníčku na dlouhá léta. Bylo to jako zdánlivě nezlomitelné zakletí, o jakých se psává v pohádkách. Možná proto, že život trochu pohádka je, tak i ve skutečném světě přicházejí někdy ti, kteří dokážou vytáhnout střípek zrcadla z oka jako Gerda v Andersonově Sněhové královně.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.