Mikrobioložka Siu Mui Tsaiová z University v Sao Paulu měla před očima dvě řady květináčů. Do obou zaseli vědci z jejího týmu semena brazilské dřeviny jaruby druhu Cecropia pachystachya. Zatímco v jedné sadě se stromkům dařilo, v druhé semena ani nevzklíčila. Viník je zřejmý: půda.

Pro neúspěšný pokus vědci použili běžnou, narudle zbarvenou pralesní zeminu z Amazonie. Také prosperující jaruby dostaly půdu odebranou v povodí Amazonky. Ale jinou, známou jako „terra preta de Indio“ čili „černozem indiánů“. Místní obyvatelé na ní s úspěchem pěstují nejrůznější zemědělské plodiny. Zatímco narudlá zem je ryze přírodní produkt, terra preta je výsledkem aktivity dávných obyvatel pralesa. Ti po příchodu conquistadorů vymřeli na infekční choroby zavlečené z Evropy a recept na tvorbu černozemě upadl v zapomnění. Dnes se snaží vědci tajemství této úrodné půdy rozluštit.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Čím je půda jediněčná?
  • Kolikanásobně vyšším tempem rostly dřeviny na „indiánské černozemi“?
  • Jak rychle prales mizí?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Baví vás moderní technologie? To byste si neměli nechat ujít newsletter Týden s technologiemi, díky kterému dostanete do téměř pravidelného pátečního e-mailu to nejzajímavější dění a produktové novinky za celý týden.