Muselo se to stát někdy na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Na bělehradském letišti přistálo letadlo ze Severní Ameriky s nečekaným černým pasažérem žluté barvy, drobným broukem bázlivcem kukuřičným. Postrach pěstitelů této plodiny poprvé významně udeřil v Srbsku v roce 1992 a rychle se šířil Evropou, kde začal působit velké škody. Dnes by byl jeho příchod na starý kontinent pravděpodobně odhalen mnohem dříve. Současné technologie sloužící k detekci patogenů by zachytily jeho stopu v dovážených potravinách a umožnily by včas zareagovat. Stopu jeho DNA, deoxyribonukleové kyseliny, která je nositelkou genetické informace.

„Z koření jsme izolovali DNA a zjistili, že jsou tam přítomny i jiné organismy,“ popisuje Tomáš Vyhnánek z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity podobný projekt, který zjišťoval znečištění dováženého pepře a mleté papriky. „Objevili jsme DNA penicilinu i dřevokazných hub. Někdo tedy pravděpodobně transportoval koření v nahnilých bedýnkách. DNA techniky jsou extrémně citlivé. Příznaky onemocnění nemusí být vidět, ale my jsme schopni patogen odhalit na základě přítomnosti molekuly DNA.“

Tyto nejmodernější postupy by přitom nebyly myslitelné bez zvídavosti a poznatků Gregora Johanna Mendela, od jehož narození ve slezských Hynčicích uplyne 20. července 200 let. Ve své době spíše opomíjený přírodovědec dal vzniknout nové vědní disciplíně zkoumající přenos dědičných informací z generace na generaci. „Mendelismus je základ genetiky, lze ho aplikovat u rostlin, zvířat i lidí,“ shrnuje Vyhnánek. „Pokud jej pochopíte, můžete zkoumat i složitější procesy.“

Chcete číst dál?

Ještě na vás čeká 90 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.