Dají se zapékat, sušit i smažit, připravovat jako bramborák či řízky, kombinovat s masem, rybami, mořskými plody. Nebo z nich jdou udělat chipsy, salát či efektní carpaccio. Hlízy topinamburů jsou podobné bramborám, ale výborně se hodí k jídlu i syrové.

Křupavá, všestranná a téměř zapomenutá zelenina s jemnou chutí se sklízí na podzim, na jaře, ale pokud není zmrzlá půda, klidně i během zimy. Je totiž odolná proti mrazu. Takže když na pultě obchodu uvidíte v období od října zhruba do května bělavé, žluté či načervenalé bachraté cosi, co připomíná brambory, zázvor, batáty…, jděte do toho. Topinambur je výtečný a má i spoustu dalších benefitů.

Dík a sláva indiánům

Za zvláštním názvem stojí jméno indiánského kmene Topinambus, podle něhož rostlinu pojmenovali francouzští námořníci. Podobně jako severoameričtí indiáni ji začali využívat jako zeleninu i krmnou plodinu a topinambur prožíval období velké popularity a slávy, ovšem jen do chvíle, než jej v polovině 18. století převálcovaly brambory.

Tato slunečnice s jedlými hlízami, v Itálii pod názvem girasole a přezdívaná také slunečnicový artyčok, se stáhla do zahrad a na regionální políčka. Nejvíc si ji ale oblíbili ve Francii, ostatně odtud se rychle šířila po Evropě. V sezoně se kdysi topinambur objevoval na stolech pravidelně.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se