Světoznámé zelené kari se v každé části Thajska připravuje trochu jinak. Například v přímořských oblastech je jeho součástí krevetová pasta, zatímco ve vnitrozemí se obejdou bez ní. Kuchyně z této části jihovýchodní Asie se prolíná s indickou, čínskou a indonéskou a je velice pestrá.
Druhů kari existuje několik. Vedle toho zeleného například červené, žluté, panang nebo massaman kari. Každé se od ostatních liší svými ingrediencemi. To zelené patří mezi nejoblíbenější kari v Thajsku a je hodně pálivé. I přestože jeho originální název zní gaeng keow wan, což v překladu znamená sladké zelené kari. Slovo "sladké" totiž neodkazuje na chuť, ale na barvu, která je díky kokosovému mléku krémově zelená.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.