Historie galettes se počítá zhruba od sedmi tisíc let před Kristem, přičemž od 13. století se pečou v podobě, v jaké je známe i dnes. Všechno tehdy začalo v Bretani a s pohankou, dosud neznámou plodinou dovezenou z Asie. Zpočátku se pohanková mouka smíchala s vodou a solí a podávala se místo chleba, dnes v každé dobré creperii podávají dva druhy placek. Slané galettes a sladké crêpes.

Nebyla by to ovšem Francie, aby se věci nezkomplikovaly. V Basse­-Bretagne, tedy západnější části Bretaně, si můžete objednat buď crêpes de blé noir z pohankové mouky se slanou náplní, nebo sladké crêpes de froment připravované z pšeničné mouky.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se