Ačkoli v Česku nemáme moře, rybí pochoutka sushi se mezi Čechy těší stále větší oblibě. Svědčí o tom množství specializovaných restaurací, kterých rok od roku přibývá. Sushi v doslovném překladu sice znamená "kyselá rýže", což nezní příliš lákavě, i přesto je jednou z nejoblíbenějších mezinárodních kuchyní u nás právě ta japonská. A druhů sushi je nesčetně.
"Mezi našimi hosty vedou hlavně tradiční maki rolky a nigiri. Oblíbené jsou California maki s kaviárem, Philadelphia maki se smetanovým sýrem či tradiční Sake maki s lososem," říká Jan Hrnčíř z restaurace Sushi Planet, podle kterého mají čeští zákazníci jasné oblíbence – jsou jimi právě maki, tedy rýžové rolky s rybím masem nebo zeleninou v řase nori, dále nigiri, válečky rýže s pečlivě naaranžovanou rybou na vrchu. Stále populárnější jsou i svěží exotické fusion rolls, připravované nejčastěji se salátem a v rýžovém papíru, nebo "obrácené sushi" uramaki, které řasu nori skrývá uvnitř.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.