Pomalu pečené hovězí na kávě, domácí špecle 179 korun
Celerisotto připravené z celeru a karotky 109 korun
Choucroute v české podobě, tedy kyselé zelí, šunka, klobása a brambory 149 korun
Tip
V nabídce nápojů zaujmou stoprocentní mošty z louňské moštárny, které jsou připravené bez přidaného cukru a bez konzervačních látek.
Zajímavý nápad stál na počátku jednoduchého bistra, které v únoru obohatilo pražskou kulinární scénu. Česko-francouzský pár se rozhodl propojit tradiční francouzské recepty s českou kuchyní, díky čemuž získalo nové bistro šmrnc a kreativní náboj.
Knedlíkový toust
Šéfkuchař odebírá téměř veškeré suroviny od českých farmářů a každý den z nich vaří čerstvá jídla. Menu je tudíž poměrně krátké a jednou až dvakrát týdně prochází výraznou obměnou. Stálici představují jen dopolední snídaně, servírované od osmi hodin, kde si hosté mohou vybrat z několika snídaňových setů v cenách od 129 do 149 korun. Největší zajímavost skrývá česká snídaně, neboť její součástí je zapečený toust připravený z houskového knedlíku se šunkou, hermelínovým krémem a restovanými houbami. Vedle snídaňových sestav jsou k dispozici také farmářská vejce, francouzský toust s karamelizovaným ovocem či domácí croissant s džemem.
Káva místo vína
V obědovém menu většinou nechybí čerstvá pasta, třeba vegetariánské gnocchi s pestem z červených paprik a jedno překvapivé, zeleninové jídlo. Oblíbené je celerisotto, tedy celer s mrkví servírovaný na způsob risotta (ovšem bez rýže). Potěší také lahodná králičí paštika podávaná s perníkem či výběr farmářských sýrů a uzenin, kde hrají prim vynikající produkty z prestižní kozí farmy z Krasolesí. Největší překvapení ovšem přinášejí kreativní variace na francouzskou klasiku, třeba pomalu pečené hovězí připravené ve stylu beef bourguignon, kde ovšem červené víno nahradila káva. Velmi nezvyklé, ale překvapivě chutné, navíc s netradiční kombinací s rakouskými špeclemi.
Pozdrav z Alsaska
Další průsečík francouzsko-české gastronomie představuje choucroute, tedy kombinace kyselého zelí se šunkou, klobásou a brambory, původem slavné jídlo z Alsaska, které díky použitým surovinám krásně zapadá i do naší kulinární tradice. A potěší také tradiční kuře na paprice, servírované s domácími gnocchi. Ze zajímavých dezertů stojí za zkoušku rakytníkový krém dochucený ciderem.
Podívejte se, jak šéfkuchař francouzsko-české restaurace Karel Jílek připravuje francouzskou klasiku po česku – zapečený toust z knedlíku se šunkou s hermelínem:
Hermelín a pražská šunka v knedlíku z restaurace Kuizin
Pálava i Žernoseky
Také vinná karta je rozkročená mezi Českem a Francií, přičemž domácí vinaře zastupuje jak slavné Žernosecké vinařství (Modrý Portugal a Svatovavřinecké) na české straně, tak několik známých vinařů z Moravy – ať už je to třeba mikulovské vinařství Volařík nebo tradiční Mikrosvín. Nejvíce vín však pochází z vinařství Šoman z Dolních Dunajovic: hosté mohou ochutnat povedené Chardonnay, Rulandské šedé či růžové Zweigeltrebe. A v nabídce by se brzy měla objevit také velmi chutná piva z pražského Břevnovského klášterního pivovaru.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.