Do letošního ročníku soutěže se zapojilo 27 vinařů a vinařských společností ve třech kategoriích podle velikosti produkce. Porota byla letos rozdělena do čtyř komisí. "Každá z nich byla složena ze tří nezávislých významných osobností, které posuzovaly kritéria jako úspěchy vína ve vinařských soutěžích, prezentaci v on-line prostředí, naplňování hodnot značky ,Vína z Moravy, vína z Čech‘ a obalový design," uvádí prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

V březnu proběhlo hodnocení, z něhož vzešlo devět nominovaných vinařství. Letos se do finále probojovali:

Finalisté

MALÁ VINAŘSTVÍ (produkce do 50 000 l)
Jakub Šamšula vinařství
Víno J. Stávek
Vinum Moravicum

STŘEDNÍ VINAŘSTVÍ (produkce 50 001–250 000 l)
Gotberg
Sonberk
Vinařství Štěpán Maňák

VELKÁ VINAŘSTVÍ (produkce nad 250 000 l)
Château Valtice – Vinné sklepy Valtice
Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice
Zámecké vinařství Bzenec

Druhé kolo hodnocení finalistů proběhne začátkem května, kdy skupina dalších odborníků navštíví jednotlivá vinařství. Budou zde komplexně posuzovat jejich činnost v uplynulém roce a vyberou vítěze v kategoriích malé, střední a velké vinařství. Porota složená ze zástupců vinohradníků a vinařů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, odborného tisku, enologie, sommeliérství a designu bude u jednotlivých vinařství hodnotit objektivní a subjektivní kritéria jejich činnosti.

Vítěze letošního ročníku Vinařství roku 2015 spoluurčí stejně jako loni veřejnost svým hlasováním v soutěži Vinařství roku – Hlas veřejnosti. Lidé budou vybírat ze všech devíti nominovaných vinařství a prostřednictvím webu www.vinarstviroku.cz a pomocí SMS zpráv jim mohou zasílat hlasy. Titul Vinařství roku 2015 bude udělen jednomu z vítězů jednotlivých kategorií (malé vinařství, střední vinařství, velké vinařství), který při hlasování veřejnosti získá největší počet hlasů.

Na rozdíl od jiných vinařských soutěží v Česku je soutěž o titul Vinařství roku postavena na komplexním vícestupňovém hodnocení vinařských společností. "Tedy nejen na základě kvality vyráběného vína, ale také podle toho, jak svým podnikáním přispívají k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství," vysvětluje Tibor Nyitray.

Slavnostním galavečerem začíná série dalších vinařských akcí, které z Brna až do 5. června učiní město vína a špičkové gastronomie. Projekt Wine Weekend Brno nabízí milovníkům dobrého jídla a vína různé možnosti, kde se mohou s vínem nejen setkat, ale také jej v příjemném prostředí degustovat. Jedná se o Špilberk Food Festival, studentskou akci Wine Picnic Vinařská a Festival vína pod Petrovem, v rámci něhož proběhne ochutnávka unikátních vín (4. 6. letošní Salon vín ČR a 5. 6. Šampioni světových soutěží). Ochutnávat se zde budou také vína pocházející od devíti finalistů a od dalších přihlášených vinařství v soutěži Vinařství roku 2015.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist