Grilované kalamáry plněné parmezánem a pršutem 310 korun
Chobotnice pečená na tradiční způsob s brambory, paprikou, cibulí a česnekem 39
Pita se zelím a sýrem 95 korun
Brudet připravený z úhořů a žabích stehýnek 315 korun
Tip
Mezi dezerty kraluje koláč s uzenými fíky či slavný krémový řez kremšnita.
Luka Lu patří k nejoblíbenějším "balkánským" restauracím v metropoli. Hosty hned po příchodu překvapí kouzelné prostředí připomínající svět naivních obrazů "jugoslávských" umělců, v němž je všechno tak trochu naruby. Bohatý interiér nabízí spoustu vjemů, včetně bláznivého stropu a stěn posetých nejrůznějšími artefakty.
A stejná je i místní kuchyně: pestrá, bohatá a opulentní. Skvělá je například měkoučká chobotnice či delikátní kalamáry plněné parmezánem a pršutem, potěší tradiční pljeskavica či třeba pikantní pomazánka ajvar, která se podává ještě před předkrmy k olivám a domácímu chlebu.
Koláč z listového těsta
Na začátek prosince připravil majitel podniku Veso Djorem zajímavý gastronomický zážitek, neboť v restauraci budou představeny kulinářské speciality z Hercegoviny. Jednou z velkých specialit v Česku spíše neznámé republiky (a samozřejmě celého Balkánu) je slaný "koláč" pita, který se prodává ve stovkách pouličních bister a je stále mimořádně oblíbený.
Pita se připravuje z listového těsta, které se plní různou náplní, třeba sýrem, špenátem či masem. Pak se dlouhý "had" zatočí do spirály, vloží do pekáče a nechá se upéct. Především špenátová či sýrová pita je úchvatná.
Úhoř z ústí řeky Neretvy
Druhým národním jídlem je brudet, legendární balkánská rybí polévka, či spíše rybí "guláš", který se připravuje v mnoha variacích. V Luka Lu ho budou nabízet ve značně gurmánské podobě, neboť bude připraven z masa úhořů z ústí řeky Neretvy, kde se mísí sladká a slaná voda, a současně ze žabích stehýnek.
Na menu bude také jehněčí maso pečené pod pekou, což je tradiční balkánský způsob, kdy se maso ve zvláštním hrnci současně peče a dusí, díky čemuž je mimořádně měkké a šťavnaté. Navíc se bude podávat jehněčí z pastvin umístěných nedaleko Jadranu, jejichž tráva je plná soli a jódu z moře, což se promítá do unikání chutě tohoto masa.
Připravte si a ochutnejte bosenskou pitu se sýrem a špenátem:
Připravte si a ochutnejte bosenskou pitu se sýrem a špenátem
Domov slunce a vína
Hosté gastronomického festivalu mohou ochutnat také dva druhy vyhlášených domácích sýrů. Jeden z nich se nakládá do kameninových hrnců s olivovým olejem, zatímco druhý zraje v měchu z ovčí kůže. Součástí festivalu, který probíhá od čtvrtka 3. prosince do neděle 6. prosince, bude také výstava fotografií s názvem Hercegovina, domov slunce a dobrého vína, která navodí tu správnou balkánskou atmosféru.
Co znamená Kameno
Prezentaci gastronomických pokladů z Hercegoviny doprovodí tamní vína z populárního vinařství Citluk u Mostaru, které patří mezi nejznámější vinařství Bosny a Hercegoviny. Vedle slavné autochtonní odrůdy Žilavka, která dává jiskrná bílá vína, a dalších populárních odrůd Blatina a Vranac, připravuje vinařství zvláštní víno s názvem Kameno.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.