Restaurace v New Yorku musejí od tohoto týdne upozorňovat na pokrmy, v nichž je více než lžička soli. Opatření se týká pouze těch podniků, které jsou součástí řetězců, a má pomoci v boji se srdečními chorobami a mozkovou mrtvicí. New York je prvním městem ve Spojených státech, kde se varovný symbol v podobě solničky na černém trojúhelníku na menu objeví, píše britský list The Guardian.
Lžička soli se zhruba rovná 2 300 miligramům sodíku, což je denní limit doporučovaný výživovými poradci.
Kardiovaskulární choroby jsou hlavní příčinou úmrtí obyvatel New Yorku. V roce 2013 zde na ně podle místních úřadů zemřelo 17 tisíc lidí. Každý Newyorčan přitom podle průzkumu z roku 2010 zkonzumuje v průměru 3 200 miligramů soli za den.
Starosta města Bill de Blasio tak tímto krokem následuje v ozdravných iniciativách svého předchůdce Michaela Bloomberga, jenž zavedl zákaz kouření ve veřejných prostorách a povinné informace o počtu kalorií ve fastfoodech.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist