Minipivovary, které těží z rostoucí touhy spotřebitelů po rozmanitosti, si v Belgii získávají stále větší oblibu a dokonce se vysmívají i největšímu světovému pivovarnickému koncernu Anheuser-Busch InBev. Ten je z poloviny belgický a nyní připravuje fúzi s druhou největší pivovarnickou skupinou světa SABMiller. "Lidé se dnes čím dál více zajímají o to, co jedí a pijí a zaměřují se na lokální potraviny. Tato tendence se projevuje v Evropě i ve Spojených státech," říká Bernard Leboucq, jeden ze dvou sládků malého pivovaru de la Senne založeného v roce 2003 v Bruselu.
Příklad tohoto Belgičana, který začal vařit pivo ve squatu a v současnosti se svým společníkem Yvanem De Baetsem produkuje přes 6000 hektolitrů piva ročně, dokonale ilustruje vzestup minipivovarů v zemi, která se pyšní dávnou tradicí ve vaření piva. "Dnes nemáme strach z konkurence velkých skupin a světových značek. Naopak minipivovary ukusují z krajíce průmyslových výrobců piva," vysvětluje Bernard Leboucq, který zaměstnává 12 lidí.
Minipivovary zůstávají v klidu i vůči apetitu belgicko-brazilského pivovarnického koncernu AB InBev v Lovani, ležící asi dvacet kilometrů od Bruselu: AB InBev chce koupit druhého největšího producenta piva na světě, britsko-jihoafrický koncern SABMiller, aby si upevnil postavení na světovém trhu s pivem.
Počet pivovarů v posledních letech v Belgii vzrostl. "Před šesti nebo sedmi lety nás bylo 120, dnes už 168," poznamenává prezident svazu belgických sládků Jean-Louis van de Perre. Přesný počet minipivovarů je těžké uvést, protože některé z nich jsou tak malé, že je těžké je do počtu zahrnout, dodává.
Úspěch minipivovarů v Belgii znamená především znovuobjevení piva a jeho rozmanitosti, říká van de Perre ve své barokní kanceláři na bruselském Grand'Place v historickém centru metropole, kde sídlily korporace sládků od 17. století.
Pivo je pro Belgičany tím, čím je víno pro Francouze. "Koncem 19. století tam bylo 3200 pivovarů a v každém městě nebo vesnici byl nejméně jeden, uvádí belgický spisovatel Jean-Pierre Baronian.
Belgie projevuje u výroby piva více pružnosti než Německo, které je velmi přísné, pokud jde o povolené přísady. Belgie také zná čtyři různé způsoby fermentace piva: spodně kvašená (Stella Artois, svrchně kvašená (Triple de Bruges), spontánně kvašená (Vieille Kriek) a smíšená (La Vlaams Bruin).
Belgická piva, ať už světlá, bílá, jantarová, tmavá, s ovocem, silná, lehká či trapistická, mají nekonečně mnoho chutí. "Tuto tradici využívají minipivovary a přitom usilují o inovace," říká van de Perre, do roku 2013 viceprezident pivovaru AB InBev. Pivovar de la Senne nabízí pět druhů piva a přichází s novými nápoji zejména o Vánocích.
Minipivovary využívají dobré pověsti velkých značek, jako je Stella Artois od AB InBev a jejich distribučních sítí v zahraničí. Pivovar de la Senne tak vyváží svou produkci od Itálie, do Spojených států a do Japonska.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist