Minipivovary, které těží z rostoucí touhy spotřebitelů po rozmanitosti, si v Belgii získávají stále větší oblibu a dokonce se vysmívají i největšímu světovému pivovarnickému koncernu Anheuser-Busch InBev. Ten je z poloviny belgický a nyní připravuje fúzi s druhou největší pivovarnickou skupinou světa SABMiller. "Lidé se dnes čím dál více zajímají o to, co jedí a pijí a zaměřují se na lokální potraviny. Tato tendence se projevuje v Evropě i ve Spojených státech," říká Bernard Leboucq, jeden ze dvou sládků malého pivovaru de la Senne založeného v roce 2003 v Bruselu.

Příklad tohoto Belgičana, který začal vařit pivo ve squatu a v současnosti se svým společníkem Yvanem De Baetsem produkuje přes 6000 hektolitrů piva ročně, dokonale ilustruje vzestup minipivovarů v zemi, která se pyšní dávnou tradicí ve vaření piva. "Dnes nemáme strach z konkurence velkých skupin a světových značek. Naopak minipivovary ukusují z krajíce průmyslových výrobců piva," vysvětluje Bernard Leboucq, který zaměstnává 12 lidí.

Minipivovary zůstávají v klidu i vůči apetitu belgicko-brazilského pivovarnického koncernu AB InBev v Lovani, ležící asi dvacet kilometrů od Bruselu: AB InBev chce koupit druhého největšího producenta piva na světě, britsko-jihoafrický koncern SABMiller, aby si upevnil postavení na světovém trhu s pivem.

Počet pivovarů v posledních letech v Belgii vzrostl. "Před šesti nebo sedmi lety nás bylo 120, dnes už 168," poznamenává prezident svazu belgických sládků Jean-Louis van de Perre. Přesný počet minipivovarů je těžké uvést, protože některé z nich jsou tak malé, že je těžké je do počtu zahrnout, dodává.

Úspěch minipivovarů v Belgii znamená především znovuobjevení piva a jeho rozmanitosti, říká van de Perre ve své barokní kanceláři na bruselském Grand'Place v historickém centru metropole, kde sídlily korporace sládků od 17. století.

Pivo je pro Belgičany tím, čím je víno pro Francouze. "Koncem 19. století tam bylo 3200 pivovarů a v každém městě nebo vesnici byl nejméně jeden, uvádí belgický spisovatel Jean-Pierre Baronian.

Belgie projevuje u výroby piva více pružnosti než Německo, které je velmi přísné, pokud jde o povolené přísady. Belgie také zná čtyři různé způsoby fermentace piva: spodně kvašená (Stella Artois, svrchně kvašená (Triple de Bruges), spontánně kvašená (Vieille Kriek) a smíšená (La Vlaams Bruin).

Belgická piva, ať už světlá, bílá, jantarová, tmavá, s ovocem, silná, lehká či trapistická, mají nekonečně mnoho chutí. "Tuto tradici využívají minipivovary a přitom usilují o inovace," říká van de Perre, do roku 2013 viceprezident pivovaru AB InBev. Pivovar de la Senne nabízí pět druhů piva a přichází s novými nápoji zejména o Vánocích.

Minipivovary využívají dobré pověsti velkých značek, jako je Stella Artois od AB InBev a jejich distribučních sítí v zahraničí. Pivovar de la Senne tak vyváží svou produkci od Itálie, do Spojených států a do Japonska.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist