Pečené plátky kančího hřbetu s dýňovo-kaštanovým čatní a jemným cappuccinem z černého kořene 220 korun
Slaninou špikované stehno z divokého zajíce dušené na červeném víně s perníkem, smažené bramborové šišky a macerované sušené švestky 360 korun
Bažantí prsíčka s bramborovo-dýňovým pyré s pečenými kaštany a pažitkou, restovaný černý kořen 330 korun
Tip
Potěší sorbety ochucené čerstvou mátou, třeba malinový, nebo sorbet připravený z mučenky.
Příjemný podnik na Maltézském náměstí navazuje na odkaz restaurace U Vladaře, a přestože se nachází na turisticky exponovaném místě, je zaměřený především na českou klientelu.
Zkušený šéfkuchař David Korecký sází na sezonní suroviny a na podzim rád pracuje s produkty, jako jsou kaštany, dýně či černý kořen. A samozřejmě také se zvěřinou, která má na podzimním a zimním menu výsadní postavení a dvě třetiny hostů jí dávají přednost.
Černý kořen a kaštany
Veškerou zvěřinu odebírá restaurace od vyhlášeného myslivce Slámy, který má svůj revír v křivoklátských lesích. V nabídce jsou nejen kanci, mufloni či daňci, ale také bažanti a zajíci. Za zkoušku stojí marinované plátky kančího hřbetu, které jsou podávané studené jako roastbeef a na talíři je doprovází teplé čatní z dýně a kaštanů, které krásně ladí se skvostnou chutí kančího masa.
Dalším skvěle zvoleným doplňkem je fantastické cappuccino z černého kořene dochucené několika kapkami lanýžového oleje. Za kombinaci a použití netradičních surovin si šéfkuchař zaslouží pochvalu.
Bodují i křehká bažantí prsíčka, opět v kombinaci s podzimní dýní, pečenými kaštany a restovaným černým kořenem, ale nejvíce nás potěšil skvostný zajíc, respektive špikované zaječí stehno. Měkké, šťavnaté a chuťově výrazné maso perfektně ladilo s nasládlou omáčkou z červeného vína a perníku, stejně jako se smaženými bramborovými šiškami a macerovanými švestkami. Vřele doporučujeme.
Večer plný zvěřiny
Pokud chtějí hosté ochutnat více pokrmů ze zvěřiny, mohou navštívit na začátku prosince zvěřinové hody, kde budou všechna zvěřinová jídla podávaná formou rautu. Vedle zvěřiny na menu zůstávají staročeské klenoty, především dršťky, jež patří v Konírně mezi nejpopulárnější ingredience.
Za ochutnání stojí dršťková polévka či "malostranské" dršťky podle šéfkuchaře, které jsou dochucené bylinkami, paprikou a pikantní klobásou. Další specialitou podniku jsou smažená ouška z pašíka podávaná s bramborovým pyré s kroupami, majoránkou a česnekem. A velmi oblíbený je také osm hodin pečený pikantní bůček ze selátka, jehož výraznou chuť podpořil česnek i tymián.
Podívejte se, jak se v Konírně připravují vepřová žebra s bramborovo-kroupovým pyré:
Recept na skvělá vepřová žebra s bramborovokroupovým pyré, které si můžete udělat i vy
Šnečí hody
Očekávanou gastronomickou událostí budou šnečí hody, které jsou naplánované na dny od 23. do 25. prosince. Součástí šnečího menu jsou nejen klasičtí šneci pečení na bylinkovém másle, ale také delikátní šnečí cappuccino se šneky ve slanině či půl tuctu šneků na špízu. O šnečí speciality bývá velký zájem, takže je lepší zařídit si rezervaci. O Vánocích se budou podávat také další tradiční speciality, jako je houbový Kuba, vánoční polévka či smažený kapr s domácím bramborovým salátem.
Jídelníček má vliv na objem mozkové hmoty: Středomořská strava omladí mozek o pět let - čtěte ZDE
Lidé, co žijí sami, mají výrazně horší stravovací návyky, ukázala studie - čtěte ZDE
Vína od Krause
Na poměrně obšírné vinné kartě je zastoupena celá řada kvalitních českých a moravských vinařů. Ke křivoklátské zvěřině můžeme doporučit mělnická vína z vinařství Kraus, především dvě odrůdy, které jsou pro Mělník typické, a tedy Ryzlink rýnský a Pinot noir. Z dalších bílých vín určitě nezklame Vlašský ryzlink z Mikrosvínu či oblíbený sauvignon z vinařství Sonberk. Z červených vín stojí za zkoušku třeba Cabernet sauvignon z Tanzberku či slavný Pinot noir z vinařství Stapleton & Springer. Ke zvěřině se ovšem hodí také pivo, v nabídce jsou piva z Krušovic, jejichž kvalita šla v posledních letech výrazně nahoru.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.