Mušle sv. Jakuba s papričkami jalapenos, granátovým jablkem a špekem 360 korun
Foie gras se švestkou, miso omáčkou a zázvorem 370 korun
Srnčí carpaccio s prachem z houby šiitake, marinovaným červeným zelím a dýňovým čatní 370 korun
Pečené mléčné sele na černém pivu, celerové a batátové pyré 450 korun
Tip:
Sladká tečka? A co třeba bramborové knedlíky s tvarohem, ostružinami a lískovými ořechy?
Red Pif se proslavil jako vinné bistro (a také obchod) se zajímavými a netuctovými přírodními víny, které majitel podniku Milan Bartoš osobně hledá ve Francii a v dalších tradičních vinařských zemích. Díky tomu mohou hosté vybírat z bohaté kolekce 800 vín. To zůstává stejné, mění se ovšem gastronomická nabídka.
Pyré z řapíkatého celeru
Před měsícem totiž do Red Pifu nastoupil ostřílený šéfkuchař Stephen Senewiratne, jehož nové menu je zajímavou ukázkou moderní evropské gastronomie (každý měsíc se bude část menu měnit).
Stephen sází nejen na lokální a sezonní suroviny, ale především na kombinaci chutí i textur. Snaží se též o využívání méně známých surovin a o neobvyklé formy prezentace. Na talířích se objevuje quinoa či tapioca, pyré z řapíkatého celeru nebo popcorn. Měkké kontra křupavé, kyselé kontra sladké, hořké a pálivé. Musíme přiznat, že jeho pokrmy jsou hravé a zábavné. A občas v nich zahraje i lehký tón orientu, třeba jako v případě srnčího, které vedle pečené červené řepy dochucuje citronovou trávou.
Foie gras v japonském hávu
Pojďme k předkrmům, jež dostatečně ilustrují nový styl kuchyně. Mušle sv. Jakuba podává šéfkuchař s italskou slaninou, jadérky z granátového jablka a papričkami jalapenos, foie gras zase kombinuje s výraznou japonskou miso omáčkou, švestkou a zázvorem.
Nejlepší z předkrmů je ovšem delikátní srnčí carpaccio servírované s dýňovým čatní, marinovaným červeným zelím a prachem z hub šiitake. Na první pohled trochu divoké, nicméně všechny použité suroviny krásně souzní v jednom harmonickém celku. Zdařilý je též hutný a chuťově výrazný srnčí vývar, servírovaný s kukuřicí restovanou na másle a popcornem, což je opět zajímavá hra s chutěmi i texturou.
Bažant se zelím
Mezi hlavními chody má výsadní postavení selátko pečené na černém pivu. Jemné a šťavnaté maso doprovází dva druhy pyré, tedy pyré z batátů pečených se slupkou a pyré z řapíkatého celeru, jejichž lahodná chuť umocňuje výjimečnost křehkého mléčného masa. Naopak značně kreativní a novátorská je prezentace delikátního bažantího masa, které šéfkuchař servíruje s brambory a kysaným zelím.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.