Průhonice se během několika let proměnily v baštu kvalitní gastronomie. Jedním z nejlepších tamních podniků je restaurace Sokolovna s nádhernou terasou a velkolepým dětským hřištěm. A výtečnou kuchyní plnou precizně připravených sezonních specialit.
Marinovaný chřest v medu a bylinkách, tatarák z uzeného pstruha 199 korun
Chřestové ragú s lesními houbami, vařeným vejcem "63" a sýrem Pecorino 229 korun
Blanšírovaný, na másle glazírovaný mělnický chřest s holandskou omáčkou, listovým špenátem a pečenými novými bramborami 299 korun
Tip
Místní cukráři připravují kreativní dětské dorty ve tvaru nejrůznějších zvířat či hraček, oblíbené jsou také romantické dorty s jedlou fotografií.
Restaurace pečlivě zrekonstruované průhonické Sokolovny se v posledních letech vypracovala do špičky předních restaurací "velké" Prahy. Šéfkuchař Ladislav Douša hojně využívá sezonní suroviny, bylinky i tropické ovoce, díky čemuž jsou jeho jídla svěží a chuťově kreativní. A protože je právě v plném proudu chřestová sezona, zaměřili jsme pozornost na místní chřestové menu, nabízející hned sedm jídel z této mimořádně lahodné jarní zeleniny.
Sezona chřestu
Chřestu svědčí odvážné kombinace, mezi předkrmy tudíž boduje chřest marinovaný v medu a bylinkách, podávaný s "tatarákem" z uzeného pstruha, což je velmi vydařené spojení. Ještě lépe ovšem chutná chřestové ragú s lesními houbami a vejcem, které je dochucené italským ovčím sýrem pecorinem a nabízí velmi jemnou a harmonickou explozi chutí. A skvěle funguje také pražma s chřestovým pyré a pěnou z wasabi.
Chuťově pestré a zábavné jsou i místní saláty, z nichž můžeme doporučit svěží salát s pečenými tygřími krevetami, mangem a koriandrem. Ideální jídlo pro teplé letní večery. Potěší také salát s kozím sýrem, sladkým česnekem a piniovými semínky či salát s pečenými kachními prsíčky a hruškou v karamelu.
Hovězí značky Qualivo
Pokud chtějí hosté vyzkoušet pokrmy ze zajímavého masa, můžeme doporučit hovězí krk z mladého býčka z prémiového masa značky Qualivo, které patří mezi nejlepší hovězí produkované v Evropě. Šéfkuchař ho velmi kreativně servíruje s pečenými játry foie gras a cuketovým risottem. Za vyzkoušení stojí také hovězí kližka na víně s omáčkou marsala a lanýžovou pastou s parmazánem. Opět chuťově zajímavé, výrazné a precizně připravené. Ale to je v Sokolovně téměř všechno, proto zde bývá, hlavně o víkendu, pravidelně plno.
Kuchař na internetu
Zajímavou novinkou průhonické Sokolovny je služba "take away". Kuchaři pro zájemce připraví řadu pokrmů, ať už na rodinnou oslavu či narozeninovou párty, nebo k běžné večeři nebo k pikniku, a to včetně takových specialit, jako je namíchaný hovězí či lososový tatarák, bramborový salát, tuňáková pomazánka, řízky nebo kachní roláda. K dispozici jsou také naložená masa na zahradní grilování. Stačí jen na internetu vyplnit objednávku a pak si v daný čas vše vyzvednout.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.