Rolky z houby portobello plněné kešu sýrem, podávané se salátem a domácím chlebem
Cena: 85 korun
Burger z řepy podávaný s pečenou bramborou, farmářským dresinkem a salátem coleslaw
Cena: 185 korun
Ořechové ragú se smetanovo-paprikovou omáčkou a krupicovými noky s bylinkami
Cena: 180 korun
Tip
Specialitou Plevele jsou vynikající domácí dorty, z nichž některé jsou připravené jako "raw". Skvělý je také místní "banana bread".
Po úspěchu prvního Plevele v Krymské ulici byla na konci loňského roku otevřena druhá pobočka v pasáži na Václavském náměstí. A ta posunula – z gastronomického hlediska – úroveň veganských jídel ještě o stupeň výš.
Pro většinu lidí představuje veganská kuchyně velkou neznámou. Běžný strávník se navíc domnívá, že bez masa a živočišných produktů, jako jsou sýry či vajíčka, se prostě a jednoduše vařit nedá. Opak je pravdou a právě nově otevřená restaurace Plevel dokazuje, jak pestrá a zábavná může veganská kuchyně být, když se připravuje s nápady a energií.
Pro vegany i všežravce
Do Plevelu nechodí většinově vegani, téměř 90 procent návštěvníků tvoří běžní "všežravci", kteří si chtějí zpestřit standardní jídelníček specialitami vykouzlenými ze zeleniny, ořechů či luštěnin. Moderní veganská kuchyně je totiž zábavnější než většina tradičních českých pokrmů, takže má rozhodně co nabídnout.
Mezi předkrmy překvapí fantastické rolky z houby portobello plněné "sýrem" připraveným z kešu oříšků a doprovázené svěžím salátem z polníčku a ředkviček, který je dochucený datlovým dresinkem.
Výtečná je také arabská variace, a sice klasický hummus z cizrny servírovaný se salátem z naklíčené pohanky a zkaramelizovanou cibulí, jenž je sice trochu rustikální, nicméně překvapuje kombinací svěžích a originálních chutí. Co do originality mu zdatně sekunduje "steak" z květáků, který je servírován s kaší ze stále oblíbenější quinoi, dochucené pestem z ořechů a medvědího česneku.
Bezmasá slepice na paprice
Za zkoušku rozhodně stojí velmi povedený burger, v němž je maso nahrazeno pečenou řepou a součástí velmi působivé prezentace je také pečená brambora se "smetanou" a salát coleslaw či mexická variace v podobě tortilly s tofu vajíčky, salsou z pečených rajčat a avokádem.
A velmi překvapivá je také veganská "slepice na paprice", jak by se dalo s trochou nadhledu popsat originální ořechové ragú s paprikovou omáčkou (samozřejmě bez smetany) a krupicovými noky s bylinkami. A věřte nebo ne, jako slepice na paprice toto jídlo skutečně chutná a dokazuje tak, že po vegansku se dá připravit také klasická česká kuchyně.
Veganské snídaně
V Plevelu jsou k dispozici také zajímavé veganské snídaně podávané od devíti hodin. Jednou z nich je ovesná kaše z rýžového mléka se sezonním ovocem, jejíž konkurencí může být třeba ovocná pohanková kaše s jablky, ořechy a skořicí.
Milovníci jogurtu mohou vyzkoušet veganský, tedy kokosový "jogurt" podávaný s chia semínky a sezonním ovocem, zatímco na příznivce pořádné anglické snídaně opět čeká kreativní veganská alternativa s tofu vajíčky a klobáskami, fazolemi, žampiony, farmářskými rajčaty a doma pečeným chlebem.
Podívejte se, jak šéfkuchař Martin Kubový připravuje chřest s bulgurem:
Rychle, zdravě a především chutně. Zkuste chřest s bulgurem
Řemeslná piva
Na nápojovém lístku restaurace Plevel najdou hosté několik zajímavých a nepříliš známých produktů. Mezi ně patří i nefiltrovaná piva z nedávno založeného Zemského řemeslného pivovaru, která překvapují svou autentickou a živou chutí. Mezi nealkoholickými nápoji dominují originální a velmi povedené výrobky Pragomoštu. Každý den také v Plevelu připravují čerstvé domácí limonády ze sezonního ovoce.
Podívejte se, jak připravit báječné kari za deset minut - čtěte ZDE
Uvolněná atmosféra v zahradním stanu Žofín Garden přitahuje nejrůznější klientelu - čtěte ZDE
Milovníci zázračných léčivých elixírů by měli ochutnat zelený ječmen, který je považován za jeden z nejzdravějších nápojů na světě, neboť obsahuje široké spektrum enzymů a zdraví prospěšných látek. A co by pravděpodobně nikdo ve veganské restauraci nehledal, je zajímavá nabídka několika vyhlášených single malt whisky, například ze slavné destilérky Laphroaig z ostrova Islay.
Rozhovor se šéfkuchařem: Martin Kubový
Ze které suroviny rád vaříte a proč?
Žádnou nejoblíbenější surovinu nemám. Každá zelenina, ovoce, oříšky, všechno mě baví. Kdyby nebyly tyto suroviny, je celá kuchařina úplně bez života a bez barev a tím pádem smutná a nezábavná. Tedy alespoň pro mě. Pokud bych měl tedy přece jen odpovědět na otázku, řeknu obecně rostliny.
Jaké jídlo, které jste ochutnal v poslední době, vás nejvíce překvapilo?
Když pominu to, že jím vlastně jen v Plevelu a doma, tak jsem si pochutnal v restauraci Fiesta. Je to mexická restaurace, kde dělají i veganské tofu s fajitas, tortillami, guacamole a omáčkou z černých fazolek. Mexická kuchyně je mi hodně blízká, tedy samozřejmě až po té české.
Ve které restauraci si pochutnáte a co si tam dáváte?
Poslední dobou jsem na sladké a kávu, a tak když jako vegan chodím po Praze, mám problém sehnat vážně dobrou kavárnu s dobrými dezerty. Proto mě moc překvapila malá kavárnička Vegteg, jejíž vynikající dezerty mě vrací do dětských let.
Rychle, zdravě a především chutně. Zkuste chřest s bulgurem
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist