Vlajkovou lodí příjemného designového podniku s velkými okny a unikátní tapetou finsko-japonské výtvarnice jsou čerstvé mořské i sladkovodní ryby v režii šéfkuchaře Petra Fučíka.

Právě čerstvost ryb je velkou výhodou i v porovnání s Prahou. V Brně byla totiž nedávno otevřena prodejna živých mořských ryb, například lososů či mořských pstruhů z Dánska, které jsou umístěné v bývalé vodárně. Přece jen, kvalita lososa 20 minut po zabití je odlišná od chlazeného masa, které do Česka cestuje přes půlku Evropy.

Euroasijské fusion

Restaurace Koishi (samotné jméno znamená v japonštině kamínek) je jakousi experimentální gastronomickou laboratoří, v níž šéfkuchař vytváří unikátní podobu euroasijské fusion kuchyně, která má ty nejvyšší ambice.

Jako příklad snoubení mnoha vlivů poslouží třeba polévka miso bouillabaisse nebo neuvěřitelně lahodná kari polévka z korýšů, dochucená nakládaným zázvorem a koriandrem. Každé jídlo je perfektně dotažené a vzorně servírované, špičkovou úroveň podniku podtrhuje profesionální obsluha. Menu se mění zhruba pětkrát ročně, vždy jsou jeho základem ryby a plody moře.

Pestrá paleta chutí

Za zmínku stojí ceviche z mořského ďasa, oblíbená je grilovaná chobotnice s pečenými rajčaty a želé Bloody Mary či tygří krevety v japonské tempuře, které šéfkuchař servíruje s trojicí pikantních omáček. Mezi hlavními jídly zaslouží největší pozornost dvě pozoruhodné variace.

Tou první je duo z kambaly a foie gras torchon, což šéfkuchař na talíři doplňuje celou řadou chuťových tónů, například foie gras s miso pěnou či salsou z papáji a manga. A protože ani klasické maso není v Koishi tabu, hosté mohou ochutnat výtečnou kombinaci hovězí veverky a kližky, které opět doplňuje pestrá paleta chutí; ať už je to celerové pyré či houby.

Nahlédněte do zákulisí Koishi fish & sushi restaurantu:

Působivé rybí kreace v KOISHI fish & sushi restaurantu

Samostatným pilířem skvostné nabídky je pak vyhlášené sushi, které připravuje japonský sushimistr Noritada Saito, jenž absolvoval v Japonsku náročný a dlouholetý trénink a módní pochoutku připravuje celý život, stejně jako jeho předci po mnoho generací.

Vzhledem ke špičkové kvalitě surovin je právě sushi v Koishi považováno za nejlepší v republice. Hokejisté z NHL tvrdí, že je údajně ještě lepší než v Edmontonu.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se